A mindeddig Sauber Alfa Romeo néven ismert csapat Alfa Romeo Racing néven folytatja a versenyzést 2019-től.

Peter Sauber 1993-ban alapította a csapatot, akkor Mercedes motorral álltak rajthoz, majd a ’95-ös olasz nagydíjon, immár Ford erőforrással Frentzen megszerezte a csapat első dobogóját, azzal, hogy elérte a harmadik helyet Monsában. 1997-től a Red Bull alapítója szerzett többségi tulajdont, és a Petronas is partnere lett a Hinwillben székelő istállónak. 2001-re Nick Heidfeldet, és Kimi Raikkönent szerződtették a csapathoz, de mivel ezt Mateschitz, a Red Bull alapítója ellenezte, kiszállt a cégből, és eladta a tulajdonrészét a csapatnak. Abban az évben a csapat a mai napig legjobb eredményét szerzte, negyedikek lettek a konstruktőrök között. 2006-tól Peter Sauber döntésére BMW motorra váltottak, de 2009 végén a BMW kiszállt a Forma 1-ből, a gazdasági világvállság miatt, és a csapatnak lényegében újra kellett kezdenie az építkezést. Azóta Ferrari motorokkal versenyeznek.

  • Facebook

Az Alfa Romeo története 1910-ra nyúlik vissza, amikor saját építésű autókkal indultak Grand Prix versenyeken, és kimondottan sikeresek voltak, Louis Chiron például megnyerte az 1934-es Francia Grand Prix-t, annak ellenére, hogy a Mercedes ezüstnyilai dominálták a versenyeket. A Forma 1-ben Farina 1950-ben, és Fangio ’51-ben egyaránt Alfa Romeoval nyerte meg a bajnokságot. Több kisebb csapatnak is szállítottak motort az évek során, de a legjelentősebb megrendelőjük a Brabham volt, aki 1976-tól ’79-ig rendelt tőlük motorokat, miután egy saját csapatot inditottak, ami 6 évig, azaz ’85-ig vett részt a versenyeken. A nagy visszatérés 2018-ban volt, amikor összebútoroztak a Sauberrel.

  • Facebook

A társulás az újonnan kinevezett Frederic Vasseur ötlete volt, aki a teljesítmény hiánya miatt menesztett Monisha Kaltenborn által a Hondával aláírt megláálapodást vonta vissza. Mint kiderült a tervet siker koronázta, mivel sikerült megszerezni a 8. helyet összetettben, amiben oroszlánrésze volt Charles Leclercnek, aki a Ferrarit is meggyőzte a teljesítményével, és már második évében a patinás olasz csapatnál fog vezetni.

A társuló felek egyaránt bizakodóan állnak a 2019-es szezon elébe, a Raikkönen Giovinazzi párossal, és egy használható autóval jó esélyük van egy szép teljesítményre.

Share This