Kategóriák
Formula 1

A Kanadai Nagydíj legeredményesebb csapatai és pilótái

Győzelmeik számát tekintve két pilóta és három csapat kiemelkedően teljesít ezen a helyszínen.

Hétvégén már az 50. Kanadai Nagydíj kerül megrendezésre, ezért nézzük meg, hogy mely pilóták és csapatok voltak itt az eddigi favoritok.

 

Az eddigi 49 versenyt három helyszínen rendezték meg. Mont-Tremblant mindössze 2 futam erejéig szolgált helyszínül, 1968-ba és 1970-ben. Előbbit Jochen Rindt, utóbbit Jackie Stewart nyerte meg. A következő helyszín a Mosport Park, amin már 8 versenyt is láthattunk, míg Montreal közönsége eddig 39 futamot követhetett figyelemmel a helyszínről.

Ha a Kanadai Nagydíjak legsikeresebb versenyzőjét keressük, akkor két pilóta kiemelkedik mind közül. Michael Schumacher 7, Lewis Hamilton pedig 6 alkalommal diadalmaskodott, míg a harmadik legeredményesebb pilóta Nelson Piquet, aki már csupán 3 első helyet tudhat magáénak. Rajtuk kívül még öt pilóta tudott duplázni, valamint huszonhárom pilóta jegyez itt egyetlen győzelmet. Ők név szerint Jack Brabham, Denny Hulme, Peter Revson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Jody Scheckter, Gilles Villeneuve, Jacques Laffite, René Arnoux, Michele Alboreto, Nigel Mansell, Thierry Boutsen, Gerhard Berger, Alain Prost, Jean Alesi, Damon Hill, Mika Hakkinen, Ralf Schumacher, Kimi Raikkonen, Fernando Alonso, Robert Kubica, Jenson Button és Daniel Ricciardo.


A pole pozíciók tekintetében ismét Michael Schumacher és Lewis Hamilton emelkedik ki, egyaránt 6-6 edzés elsőséggel. Mögöttük Vettel 4, Piquet és Senna 3-3, Stewart, Prost és Ralf Schumacher 2-2 alkalommal indulhatott az élről. Rajtuk kívül még huszonegy pilóta rendelkezik legalább egyetlen pole pozícióval, ők Jim Clark, Jochen Rindt, Jacky Ickx, Peter Revson, Ronnie Peterson, Emerson Fittipaldi, James Hunt, Mario Andretti, Jarier-Pierre Jean, Alan Jones, Didier Pironi, René Arnoux, Elio De Angelis, Nigel Mansell, Riccardo Patrese, Damon Hill, David Coulthard, Juan-Pablo Montoya, Jenson Button, Fernando Alonso és Nico Rosberg.

Ha a győzelmeket motorgyártók vonatkozásában vizsgáljuk meg, akkor a dobogó legfelső fokán a Ferrari és az F1-be már nem szállító Ford-Cosworth áll holtversenyben, 12-12 diadallal. Szépen gyűjtögeti azonban itt (is) a győzelmeket a Mercedes, hiszen már 9 győzelmet ünnepelhetett csillagos aggregáttal ellátott autóval győző pilóta. A Renault-é a dobogó legalsó foka 6 sikerrel, míg a BMW és a Honda 4-4, a Repco és Matra 1-1 győzelemhez segítette az autót amibe építették.

Amennyiben a Kanadai Nagydíjak három legsikeresebb csapatának szeretnénk érmeket osztani, úgy az aranyat a McLaren, az ezüstöt a Ferrari, a bronzot pedig a Williams kapná, hiszen sorban 13,12 és 7 győzelmet arattak. Ők hárman 32 győzelmet jegyeznek a 49 futamból, ami 65%-os arány. Az üldözők közt a néhai Brabham áll 4. helyen a maga 4 győzelmével, a Mercedes 3, a Tyrell-Benetton-Red Bull tengely 2-2 sikert ünnepelhetett, de 1-1 ilyen alkalomra pezsgőt bonthatott a Wolf, Ligier, Renault és BMW Sauber istálló is. 

A dobogók számát konstruktőrök szerint tekintve nem találhatunk nagy meglepetést, hiszen a fentebb említett trió itt is kisajátította az első három helyet, azonban a sorrend változott. Ugyan a McLaren több győzelemmel rendelkezik, mint a Ferrari, második és harmadik helyezésekből az olaszoknak több van, így a dobogós helyezéseket összesítve már ők állnak az élen. Mivel a Williams maradt a harmadik helyen, így a McLarennek egy ezüst jutott ebben az összehasonlításban.