Néhány nappal ezelőtt egy szavazást írtunk ki, melyben arra voltunk kíváncsiak, hogy kiket gondoltok az évtizedek legnagyobb bajnokainak. Lássuk, hogy miként szavaztatok.

 

Szavazásunkon (melyet itt találtok) közel ezren vettetek részt, így pusztán statisztikai alapon mérve ez akár már reprezentatív mérésnek is számíthatna. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy ezen szavazásokat sokan szimpátia alapján nézik, így olykor a nagyobb rajongótáborral rendelkező pilóták is simán megnyernek bármilyen szavazást. Szintén jól megfigyelhető az is, hogy egyrészt az idő mindent megszépít, így az emlékezetet is, másrészt egyes teljesítményeket meglehetősen szubjektíven értékeltetek. Kapott kirívóan kevés szavazatot háromszoros bajnok, vagy épp meglepően sokat egyszeres. Noha az évtizedenkénti összehasonlítás sem tökéletes, azt is megfigyeltük, hogy rengetegen nem az adott évtized, hanem komplett pályafutás alapján értékeltek. Mindettől függetlenül nézzük meg, hogy az eddigi évtizedekben kiket találtatok az abszolút etalonnak.

Az 1950-es évek:

Ebben a szakaszban Giuseppe Farina, Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari, Mike Hawthorn és Jack Brabham neve mellé tehettétek le voksotokat, és elsöprő, 88%-os aránnyal Juan Manuel Fangio végzett az élen. Ebben az évtizedben egyébként nem lepődünk meg az eredményen, Fangio tagadhatatlanul a legnagyobbak közt szerepel; 5 címénél többet hosszú évtizedekig senki sem tudott szerezni, miközben többek között Sennának, Prostnak vagy Schumachernek is ő volt a mérce, az etalon. 51 versenyen indult el, amiből 24-et megnyert, ezzel brutális, 47,06%-os győzelmi aránnyal rendelkezik. Sőt, 29 pole, 23 leggyorsabb kör és 35 dobogós helyezés áll a neve mellett. 5 címét 4 különböző konstruktőrrel szerezte.

  • Facebook

Az 1960-as évek:

Ebben az évtizedben Jack Brabham, Phil Hill, Graham Hill, Jim Clark, John Surtees, Denny Hulme és Jackie Stewart tudott világbajnoki címet szerezni, így rájuk szavazhattok. Szavazásunkon 54%-os aránnyal Jackie Stewart végzett az élen. Ugyan csak egyetlen címet szerzett ebben az évtizedben, később még kettő követte azt a 70-es években. A “repülő skót” 99 versenyen 27 győzelmet, 17 pole pozíciót, 15 leggyorsabb kört és 43 dobogós eredményt jegyez. Elévülhetetlen szerepet töltött be az F1 biztonságának fejlesztésében, miközben 3 címével egy szűk elit tagjának mondhatja magát.

  • Facebook

Az 1970-es évek:

A Forma-1 harmadik évtizedében Jochen Rindt, Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda, James Hunt, Mario Andretti és Jody Scheckter szerzett legalább egy világbajnoki címet, így közülük kellett választanotok. A szavazatok 3/4-ét begyűjtve, 75%-os aránnyal Niki Laudát választottátok a 70-es évek legnagyobb bajnokának. Lauda számos tulajdonsága miatt sokak számára mérceként szolgált: maximalizmus, profizmus, alázat és szerénység. Az idén elhunyt osztrák pilóta joggal tartozik a sportág hallhatatlanjai közé. 171 futamon 25 győzelmet, 24 pole pozíciót, 24 leggyorsabb kört és összesen 54 pódiumot tudhat magáénak. Ami minket ebben az évtizedben meglepett, az a Fittipaldira és Stewartra leadott voksok alacsony aránya. Hát, ízlések és pofonok.

  • Facebook

Az 1980-as évek:

A negyedik évtizedbe érve Alan Jones, Nelson Piquet, Keke Rosberg, Niki Lauda, Alain Prost és Ayrton Senna képviselte magát a világbajnokok sorában, és a szavazást 72%-os aránnyal Aryton Senna nyerte meg. Senna valósággal berobbant az F1-be, azonban a 80-as években csupán egyetlen címet szerzett, éppen ezért is volt meglepő számunkra, hogy a négyszeres bajnok, a 80-as években 3 címet is szerző (ebből egyet épp Senna ellen) Alain Prost a szavazatok mindössze 19%-át gyűjtötte be. Sőt, a szintén a 80-as években három címet szerző Piquet alig 3%-on állt meg.

  • Facebook

Az 1990-es évek:

Jól alakult a 90-es évek is, hiszen Ayrton Senna, Nigel Mansell, Alain Prost, Michael Schumacher, Damon Hill, Jacques Villeneuve valamint Mika Häkkinen ért fel a csúcsra, ezzel ismét 7 pilóta jutott címhez. A szavazás során ezt az évtizedet is Senna vitte szerintetek, itt azonban már csak a szavazatok 53%-át kapta meg. Első címét ebben az évtizedben további kettő követte, és korai halála miatt nem tudhatjuk, hogy még mennyit nyert volna. 161 futamon 41 győzelmet, 65 pole pozíciót, 19 leggyorsabb kört és összesen 80 dobogós helyezést ért el. Halála után még jobban felerősödött a “Senna-kultusz”, a valaha volt egyik, ha nem a legjobb pilótának tartják őt. 

  • Facebook

A 2000-es évek:

Az ezredforduló után 5 pilóta osztozott a címeken, meglehetősen egyenlőtlen arányban; Michael Schumacher, Fernando Alonso, Kimi Raikkönen, Lewis Hamilton és Jenson Button voltak azok, akikre voksolhattatok, és 49%-os aránnyal Michael Schumachert választottátok a 2000-es évek legnagyobb bajnokának. Mögötte a szavazatok másik fele szépen eloszlott Raikkönen (20%), Hamilton (17%) és Alonso (13%) között, míg Buttonre alig 2% voksolt. Az évtized első felében mindent vitt, szinten minden rekordot átírt, miközben olyan magasságokba emelkedett, mint még soha senki. 7 vb címéhez legközelebb Hamilton és Fangio áll 5-5 címmel, és jelen állás szerint egy darabig csak Hamiltonnak van esélye befogni őt. 307 futamon 91 győzelmet, 68 pole pozíciót, 77 leggyorsabb kört és összesen 155 dobogós helyezést ért el.

  • Facebook

A 2010-es évek:

Jelen évtizedünkben csupán 3 pilóta diadalmaskodott, így Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Nico Rosberg közül választhattatok. 47%-os aránnyal Sebastian Vettelt választottátok az évtized bajnokának. Az állás közte és Hamilton között nagyon szoros, hiszen az ötszörös bajnok britre 44% szavazott (véletlen lenne? 🙂 ) , míg Rosberg 9%-on állapodott meg. Vettel 4 címe nyitotta meg ezt az évtizedet, így leginkább az első felét uralta őt, míg Hamilton a második felében visz lassan mindent. A német pilóta eddig 231 futamon van túl, mely alatt 52 győzelmet, 56 pole pozíciót, 37 leggyorsabb kört és összesen 117 dobogós helyezést ért el. Alain Prost mellett ő a sportág második négyszeres bajnoka, egy újabb címmel már Fangio mellé lépne fel.

  • Facebook

Share This