Fináléjához érkezett a női formulaautós sorozat első szezonja, már csak ketten maradtak harcban a bajnoki címért és az ezzel együtt járó félmillió dollárért: a sokak által már a szezon előtt bajnoknak kikiáltott Jamie Chadwick és a BMW-junior Beitske Visser. Kettejük között 13 pont volt a különbség, így utóbbi hollandnak óriási mázlira lett volna szüksége a végső győzelemhez, vagy legalább arra, hogy ő nyerjen, míg brit ellenfele nem jut el a dobogóra. Mivel ha Chadwick beér negyediknek és Visser nyer, már pontegyenlőség alakulna ki, és ugyanannyi győzelmet is szereztek volna, így a második helyek száma dönt, abban pedig a holland jobb.

Ez volt az elmélet, de már az időmérő jelezte, hogy nem lesz egyszerű tartani: Chadwick megszerezte az első rajthelyet, míg Visser csak ötödikként indulhatott. Közéjük ékelte magát Alice Powell, Esmee Hawkey (nagy meglepetésre) és Emma Kimiläinen is. Ezúttal a tartalékosok is élesben mehettek, Sarah Bovy a 16., Keszthelyi Vivien pedig a 17. helyről várhatta a rajtot.

Ahová a hetedikként induló Koyama Mikinek nem sikerült rendesen beállni, túlgurult a japán a felfestésen. Nem ez volt azonban a legnagyobb dráma a verseny legelején: a második sorba kvalifikált Hawkey lefulladt a rajtnál, szerencsére mindenki kikerülte, majd a britnek sikerült is elindulnia a mezőny után. Elöl Chadwick megtartotta a vezetést, Powell és az őt támadó Kimiläinen előtt, míg Visser csak a negyedik helyen haladt. Koyama hiába előzte meg Wohlwendet a rajtnál, áthajtásos büntetést kapott, így a 3. percben véget is ért számára a pontokért folyó harc.

  • Facebook

A tempójuk világszintű, a szerencsén még volna javítanivaló. Powell és Kimiläinen is megérdemelte volna a győzelmet, utóbbi végül meg is szerezte. (forrás: W Series Twitter)

Kisvártatva kiderült, hogy Hawkey ki is ugrott a rajtnál, majd az ezt követő hirtelen megállás volt az oka a lefulladásának. Mindazonáltal őt is áthajtásossal sújtották, újra a sor végére száműzve a britet. Nem sokkal később Bovy autóján kellett orrkúpot cserélni, mert lifegett az első vezetőszárny, természetesen így a belga lány is leghátul találta magát.

A 10. percben Powell minden addiginál közelebb került a versenyt vezető Chadwick-hez, majd a célegyenes után beszúrt mellé a Paddock Hill csúcsán. Chadwick külső ívre szorult, emiatt bár a Hailwoods Hillre felfelé még ő volt előrébb, a Druids hajtűben Alice Powell átvette a vezetést. A bajnoki éllovas ráadásul egyszerre két helyet is vesztett, mert Emma Kimiläinen is köszönte szépen a lehetőséget, így a völgybe már csak harmadikként érkezett. Utána ráadásul a Surteesben megérkezett a fő ellenfél Beitske Visser is belső íven, őt viszont már erőből képes volt visszaverni a rákövetkező egyenesben.

  • Facebook

Ha Powell nem esik ki a szezon közepén kétszer is, vajon képes lett volna veszélyt jelenteni Chadwick végső győzelmére? A futamon úgy nézett ki, hogy igen. (forrás: W Series Twitter)

A verseny felénél Marta Garcia másolta Powell manőverét és utasította maga mögé Sarah Moore-t a 9. helyért. Elöl közben kialakult két szoros páros: Kimiläinen üldözte Powellt a győzelemért, tőlük erősen lemaradva az óvatos programon lévő Chadwick hátsó szárnyát bámulta közelről Visser. A végére viszont összerázódott a mezőny a biztonsági autó mögött, behívója pedig Koyama volt. Úgy néz ki, a japán lány teljesen szétesett fejben a rajt után: az áthajtásos büntetés (3. perc) után nagy igyekezetében lecsúszott a Paddock Hillről és a kavicságyban ereszkedett le a völgybe (11. perc), a 20. percben pedig megpördült a Sheene kanyar után, a pálya hátsó részén. Irányba perdíteni az autót nem sikerült, ehelyett merőlegesen állt meg a pálya szélén, a belső szalagkorlát felé néző orral. Lehetett valami gond a váltójával is, mert nem tudott rükvercet kapcsolni sem. A pályabírók pedig szintén nem voltak a helyzet magaslatán, mindössze ketten kínlódtak a mentéssel hosszú percekig, segítség nélkül. Végül sikerült visszatolni a pályára a 85-ös számú autót, Koyama pedig visszatért a versenybe, de két kör hátrányban.

6 és fél perccel a vége előtt kiállt az SC, Powell pedig simán elhúzott Kimiläinentől. Garcia újabb helyet lépett előre, már a nyolcadik helyen haladt a spanyol, de nem sokkal utána jelentős dolog történt elöl: a 27. percben Beitske Visser megelőzte Chadwicket a pálya hátsó részén. Még némi kontaktus is belefért, de a Sheene-ben eldőlt a meccs Beitske javára. A hollandnak már nem volt esélye befogni a vezető párost, de a dobogós hely így is jó vigasz lehetett számára. Ráadásul pályán, erőből kerülhetett legnagyobb ellenfele elé. A brit ezután vissza is vett a tempóból, neki csak célba érni kellett, még az is belefért, hogy Wohlwend kerüljön közel hozzá hirtelen. Mögöttük pedig Vicky Piria védte hősiesen a hatodik helyet Jessica Hawkins és Marta Garcia ellenében.

  • Facebook

Visser végül bronzéremmel vigasztalódhatott. (forrás: W Series Twitter)

A végére minden kisimult, Alice Powell megszerezte első győzelmét a W Seriesben, mindössze fél másodperccel Emma Kimiläinen előtt. A bronzérmet Beitske Visser kaparintotta meg, aki így 10 ponttal végzett Chadwick mögött az összetettben. Így nyilatkozott a győztes, aki nem mellesleg 3. lett a pontversenyben:

“A győzelmi pezsgő nagyon-nagyon jól esett ma. Szenvedős volt a szezon közepe, de aztán a második helyen végezni Assenben, majd itt Brands Hatchen, hazai közönség előtt nyerni hihetetlen volt – ez egy tényleg csodás nap lett. Rátérve a versenyre, tudtam, hogy az első pár kör trükkös lesz, mert minden a tempó megtartásáról szól a mai napon. Szóval türelmes voltam, és hálás, mikor észrevettem az előnyömet Chadwick-hez képest. Mihamarabb meg akartam előzni, szóval bevágódtam mellé a Paddock Hillen. Jamie remekül harcolt ellenem a külső íven, de sikerült végül kitartani és a Druids-ban megelőzni. Ezután végig biztos voltam benne, hogy Emmát magam mögött tudom tartani. Majd miután kiment a biztonsági autó, életem legjobb újraindítását csináltam. Azt hiszem, ez távolította el tőlem Emmát és segített engem a győzelemhez – ami még mindig lenyűgöző.

A közönség hihetetlen volt ma és nagy tiszteletem a W Seriesnek, ahogy minket, pilótákat reklámoztak. Egész hétvégén rengeteg figyelmet kapott mindegyikünk, főleg az öt brit. Lenyűgöző ilyen erős támogatást kapni, a győzelem a hazaiak előtt pedig fantasztikus.”

Így ért véget tehát a W Series első szezonja, bővebb elemzés hamarosan.

Share This