Kategóriák
Egyéb Formula 3

Chadwick sem verhetetlen! – W Series, Zolder

Vivi a pályán, élesben! Közben pedig új győztest is avatott a sorozat. A női formulaautós sorozat ezúttal Zolderbe látogatott.

A látványos hockenheimi nyitány után Belgiumba, Zolderbe látogatott a női versenysorozat. A széles és egyszerű vonalvezetésű német pálya után ez a sokkal szűkebb és technikásabb helyszín a kritikusok számára kecsegtető lehetett, hiszen míg Hockenheimben négy autó is elfért egymás mellett kényelmesen, Zolderben néhol ketten is nehezen. Végül mégsem volt roncsderbi, de ne szaladjunk ennyire előre, nézzük sorjában, mi történt.

Először is, mindkét tartalékos pilóta elindulhatott a belga futamon! Sarah Bovy, a helyi menő a hivatalos kommüniké szerint születésnapi ajándékként kapta az indulás jogát, míg Keszthelyi Vivien ténylegesen csereként ugrott be – 10 perccel az időmérő előtt -, mégpedig Emma Kimilainen helyére, akinek az orvosi csapat nem engedte az indulást. A magyar versenyző volt a gyorsabb, a rajtrács 16. helyéről várhatta a lámpák kialvását (igaz, ebben Jessica Hawkins rajtbüntetése is benne volt), míg Bovy az utolsó, 19. helyről indulhatott, legjobb idejük között majdnem 0,8 mp volt a különbség. A pole-t a német futamot is dominált Jamie Chadwick szerezte meg, mellőle a holland Beitske Visser indulhatott, mögöttük pedig Alice Powell és Marta Garcia foglalta el a második sort.

Bovy versenye jóformán el sem kezdődött, már véget is ért: a felvezető kör után a rajtrácsra is csak küszködve jutott el az autója, majd sűrű füstbe burkolta a célegyenes hátsó végét. Valószínűleg olajszivárgás állhatott a háttérben, mindenesetre az első kör végén már a biztonsági autó mögött körözött a mezőny. Visser jól jött el a rajttól, mire előkerült a dupla sárga, már ő vezetett Chadwick és Powell előtt. Gosia Rdest is jó rajtot vett, a 10-ikről a 7. helyre jött fel. (Mint később kiderült, kiugrott a rajtnál.) Vivien két helyet javított, a 14. helyről várhatta az SC kiállását.

  • Facebook
Amikor pariban van a biztonsági autó a mögötte jövőkkel. F1-ben mikor volt ilyen? (kép: W Series Twitter)

A 6. percben viszont megint jött a dráma. A Fabienne Wohlwend által üldözött Esmee Hawkey a Bolderberghaarspeld…szóval a 8-as kanyarban beszúrt Rdest mellé, de a lengyel lány ezt nem vette észre és ráfordult Hawkey autójára. Mindketten kiestek, emiatt egy perc szabad verseny után újra bejött a felvezetőautóként szolgáló M4 GTS. Ugyanekkor Keszthelyi Vivien is kiállt a versenyből, a felvételek tanúsága alapján összetörte az F318-as orrát, de hogy miként, nem derült ki. A hivatalos összefoglaló azt írja, hogy ő is érintett volt Rdest és Hawkey ütközésében, de sem a pozíciójuk (a lengyel és a brit a 7-8. helyen álltak, míg a magyar lány a 14-iken), sem a kiállásuk helye alapján nem tűnik ez helytállónak, nem beszélve a visszajátszásokról. Valószínűbbnek tűnik, hogy a közvetlenül előtte autózó Naomi Schiff autójába csúszott bele a 8-as kanyar féktávján, de ezt nem mutatták. Hawkey az eset miatt egyébként 5 helyes rajtbüntetést kapott a következő futamra.

A biztonsági autó végül a 13. percben állt ki a mezőny elől, Visser pedig újra jól jött el a mezőnytől, Chadwick nem tudta támadni.

A 14. percben a már az első SC-szakasz után is előzéssel próbálkozó Koyama Miki végül el tudott menni Caitlyn Wood mellett az 5-ös kanyar (Kleine Chicane) féktávján. Ahogy Palik mondaná: “nem fordult, nem csinált semmit – átrepült”. A japán lány így a 8. helyre került, Wood mögött pedig már Vicky Piria kezdett el helyezkedni.

Visser nagy léptekkel húzott el Chadwicktől, két kör alatt 0,8-ról 1,5 másodperc fölé emelte az előnyét a hockenheimi győztessel szemben, ami egyforma autók között nagyon látványos. Mögöttük pedig beállt a “vonatozás”, a vagonok: Visser – Chadwick és Powell – Garcia, Moore, Pepper és Wohlwend – Koyama – többiek.

  • Facebook
Senkitől sem zavartatva. (kép: W Series Twitter)

Sabre Cook áthajtásos büntetést kapott a 21. percben, ütközés okozása miatt. Az autója orrán látszott is a nyoma az esetnek, de nem tudtuk meg, kinek ment neki – nagyon úgy tűnik, hogy ő lökte meg az elején Keszthelyit, aki belecsúszott Schiffbe. Mindenesetre az amerikai lány a legutolsó helyen tért vissza a pályára. Pár perccel később a Hockenheimben csak szenvedő Shea Holbrook előzött egyet, Hawkinstól vette át a 12. helyet.

Két és fél perccel a leintés előtt jött a verseny legizgalmasabb jelenete. Chadwick hibázhatott egyet valahol, mindenesetre a 7-es (Terlamen) kanyarból kifelé Powell nagyon közel került hozzá és a 8-asban mellé is ért a külső íven. A következő pár száz métert fej-fej mellett tették meg, majd a Jacky Ickx sikánban (10-es kanyar) Powell elment honfitársa mellett. Ezzel viszont még közel sem volt vége. Chadwick mindössze 1 kört töltött a harmadik helyen, majd az utolsó percben beszúrt Powell mellett a külső ívre és hiába lett kiterelve majdnem a pálya mellé, a 2-es kanyarban (Sterrenwacht) végül belülre került és visszavette az ezüstös pozíciót.

A két brit küzdelme izgalmas volt, közben viszont Visser még jobban elhúzott tőlük és végül több mint 8 másodperc előnnyel nyerte meg a W Series zolderi fordulóját. Chadwick futott be a második helyen, Powell pedig a harmadikon. A további pontszerzők: Garcia, Moore, Tasmin Pepper, Wohlwend, Koyama, Piria és Schiff. Caitlyn Wood végül még pontot se tudott szerezni.

  • Facebook
Visser a tabella második helyére jött fel a győzelemmel. (kép: W Series Twitter)

Visser így nyilatkozott a leintés után: “Tökéletes rajtot vettem, én vezettem már az első kanyarban. Aztán mikor kiment a biztonsági autó, le kellett vezényelnem az újraindítást. Nos, azt hiszem, elég jól megoldottam és hamar képes voltam egy kis előnyt kiépíteni Chadwick ellenében, aki a második helyen haladt. De aztán megint jött egy repülőrajt az SC-t követően, amit tudtam, hogy máshogy kell csinálnom, máskülönben Jamie kitalálta volna, mire készülök. Végül is ez megint jól sikerült és gyorsan növeltem a távolságot újra. Körről körre nyúltam el, mindig egy kicsivel, amíg meg nem láttam a tükreimben, hogy Jamie és Alice egymással harcolnak. Akkor lettem biztos benne, hogy ezt be tudom húzni.”

A pontversenyben továbbra is – a közben a Williams akadémiájára is felvett – Chadwick vezet (43 pont), őt Visser (37) és Powell (33) követi. Így mennek a következő helyszínre, ami Misano lesz június 8-án. A végére pedig itt a W Series hivatalos riportere, Ted Kravitz összefoglalója a futamról: