Kategóriák
Formula 1

Ég veled Toro Rosso, hello Alpha Tauri!

2020-ban lesz egy Alfa és egy Alpha a mezőnyben.

Immáron hivatalosnak tekinthetjük, hogy a Scuderia Toro Rosso névtől búcsút inthetünk, hiszen a Red Bull fiókcsapata által kérelmezett névváltást jóváhagyták. De mi ez az Alpha Tauri név?

 

A Toro Rosso nevet 2006 óta hallhatjuk az F1-ben, miután a Red Bull felvásárolta a hajdani Minardi csapatot, így megalkotva fiókcsapatukat. A Toro Rosso – melynek neve egyszerű olasz tükörfordítása a Red Bullnak – amolyan pilótaneveldeként működött, és működik most is. A nagy csapatba nem kerülhet be egyből egy pilóta, előbb a “kis bikák”-nál kell teljesítenie. A névváltással mindez nem fog megszűnni, a lépés mindössze egy marketing stratégia része. A Red Bull mindig is komoly hangsúlyt fektetett a marketingbe, királykategóriás belépésüket is ez indikálta. A látványos anyagok futószalagon érkeznek tőlük, lényegében az összes sportágban, melyben képviseltetik magukat. Magát az F1-es programot is nagyon szépen felfuttatták, így az ötlet, hogy a kevesebb, mint 3 évvel ezelőtt alapított Alpha Tauri nevű ruházati márkájukat is az F1 által kezdjék felfuttatni, teljesen logikus. A nagy nyilvánosság, a globális piaci megjelenés, a bejáratott marketing csatornák és eszközök mind rendelkezésre állnak ehhez. Maga az Alpha Tauri név elvileg a Taurus (bika) csillagképből képződött. A márka prémium ruházati cikkekkel foglalkozik, ennek fényében az árakat is a felsőbb szegmensbe pozicionálták. Ha szeretnétek szétnézni a kínálatban, az ITT tehetitek meg.

  • Facebook
Ízlelgessük a nevet: Alpha Tauri

Mostanában egyébként elég gyakoriak a névváltások az F1-ben, lásd a Sauber – Alfa Romeo Racing, vagy Force India – Racing Point evolúciókat. Fontos különbség azonban a Force India és a Toro Rosso között, hogy míg előbbit új indulóként kezelték, a Toro Rosso marad jogfolytonos, hiszen a tulajdonosi kör nem, csupán a név változik. Várhatóan a csapat új neve Scuderia Alpha Tauri Honda lesz, a karosszéria rövidítése pedig STR helyett SAT, vagyis a 2020-as autójuk a SAT15-ös kódnévre hallgat majd.

Ami pedig a közvetítéseket illeti, hát nem lesz egyszerű a helyzet, hiszen már van egy Alfa a mezőnyben, most pedig érkezik egy Alpha is. Valószínűleg jobb lesz, ha csak Taurinak hívjuk őket, bár a “köznyelvben” még jó ideig Toro Rosso-ként maradhatnak meg, akár csak a Force India. Na és akkor egy kis humor a végére… 🙂

  • Facebook