Sokan nevettek, mikor kiderült, hogy egy kifejezetten nőknek indított versenysorozaton ügyködik Catherine Bond Muir és csapata. Ingatták a fejüket, csúfolódtak, gúnyt űztek belőle. Számos ismert női versenyző – főleg az Egyesült Államokban – úgy vélte, ez negatív diszkrimináció és egy “sehová nem vagy jó, akkor gyere ide” széria lesz a W Series. Ehhez képest az első verseny a Hockenheimringen nem sikerült rosszul.

Pár szóban a szériáról: idén év elején válogatták ki azt a 18+2 tartalék versenyzőt, akik felállhatnak a rajtrácsra. Amerikától Európán át Japánig és Ausztráliáig terjed a versenyzők köre, akik idén hat alkalommal indulnak harcba a győzelemért a Tatuus F318-assal. A legnagyobb név itt Jamie Chadwick, aki nemrég megnyerte az F3-as gépekkel zajló MRF Challenge-et, de nekünk, magyaroknak talán érdekesebb, hogy a teljesítménye miatt gyakran lenézett Keszthelyi Vivien az egyik tartalékos. Ha bármi történne valamelyik főtáblás versenyzővel, a belga Sarah Bovy mellett ő is rajtra kész.

  • Facebook

A W Series csapata. (Forrás: W Series Twitter)

A versenyek a Német Túraautó-bajnokság (DTM) betétfutamai, és elég kompaktak: szombat dél körül lezajlik az időmérő, délután pedig a 30 perc +1 körös futam is. Az egész élőben követhető a sorozat Facebook- és Twitter-oldalán is, ha valaki nem olyan helyen lakik, ahol adná a tévé. David Coulthard a szakkommentátor egyébként, aki a W Series egyik szószólójaként is dolgozik mostanság.

És akkor most nézzük, hogyan zajlott az első verseny.

Az időmérő még esős volt, ott Chadwick szerezte meg a pole-t a liechtensteini Fabienne Wohlwend előtt. Jamie a rajtnál jól jött el, simán lehagyta a kipörgéssel küzdő Fabienne-t, a 4. helyről indult finn Emma Kimilainen viszont lefulladt a rajtrácson. Szerencsére sikerült neki is hamar elindulnia, de az első körnél így sem jutott tovább. Ugyanis a lassú 6-os kanyar előtt a kanadai Megan Gilkes elfékezte magát a nedves íven és belerohant az épp elforduló Emma autójába. Ők voltak a futam egyedüli kiesői is egyébként. Közben ugyanott Chadwick elfékezte magát vezető helyről, így Sarah Moore került az élre. Az első három helyen három brit versenyző állt a baleset miatt pályára küldött safety car mögött: Moore, Chadwick és Alice Powell.

  • Facebook

(Forrás: W Series Twitter)

Az SC kiállása után Chadwick már az első kanyarban visszavette a vezetést Moore-tól, akit kevéssel ezután Powell is megelőzött. Eközben a 17. helyről indult Koyama Miki már a 10. helyen haladt.

A 13. percben a hátulról rohamozó Marta Garcia és Beitske Visser belekergették Moore-t egy hibába, a brit lány elmérte a 6-os kanyart és csak a hatodik helyre jött vissza. Visser utána beszúrt Garcia mellé is, de a spanyolt nem tudta megelőzni.

Visser hősiesen védekezett Wohlwenddel – és a mögötte jövő Moore-ral – szemben, a 16. percben el is tudott egy kicsit húzni tőlük, miközben Moore megelőzte a liechtensteinit. Hátrébb Vicky Piria áthámozta magát a lengyel Gosia Rdesten a 8. helyért.

A 20. perc felé egyre inkább látszott, hogy Rdest feltartja a mögötte jövőket – előbb Koyama, majd Caitlyn Wood és Tasmin Pepper is megelőzte, a lengyel lány a 9.-ről a 12. helyre esett vissza pár kanyaron belül.

Koyama gyors tempóban zárkózott fel, a 23. percben kifékezte Piriát, majd pár perc múlva Esmee Hawkey-t is megelőzte és feljutott a 7. helyre. Az élen eközben kialakult két hármas boly: elöl Chadwick, Powell és Garcia, mögöttük pedig Visser, Moore és Wohlwend követte egymást szorosan, körökön keresztül.

  • Facebook

Jamie Chadwick, az első futam győztese. (Forrás: W Series Twitter)

A 26. percben Piria, az olasz versenyző megpördült a 6-os kanyarból kifelé, majd nagy íven fordulva elvitte a helyéről a második szektor végét jelző táblát. Végül sikerült eltüntetnie maga elől, addigra viszont visszaesett a 15. helyre, mögötte csak a reménytelenül lemaradt Shea Holbrook (USA) volt még versenyben.

Az utolsó körben valami történt Hawkey-val, a brit lány a 8.-ról a 11. helyre esett vissza. Közben Jamie Chadwick megnyerte a W Series első versenyét, 1.3 mp előnnyel Alice Powell és 1.6-tal Marta Garcia előtt. További érdekesség, hogy a hetedikként beért Koyama és a nyolcadik helyezett Pepper közt több mint 8 másodperc volt a különbség a végén – a japán lány állítólag olyan köröket ment a tiszta pályán, mint Chadwick az élen.

Jamie így nyilatkozott a verseny után: “Remek érzés a győzelem. A versenyre rátérve, trükkösek voltak a viszonyok és ez egy kicsit nehezített a dolgokon, de az időmérő és a tegnap után nagyon akartam ezt az első győzelmet. Mikor eldobtam a vezető helyet Sarah javára, az egy kicsit kiejtett a ritmusból. Nem tudtam lefékezni eléggé a hajtűkanyar előtt és kissé felhúztam magam, de mikor bejött újra a safety car, tudtam, hogy jó esélyem lesz visszavenni a vezetést és győzni.”

A következő verseny Zolderben lesz a jövő hétvégén.

Share This