Kategóriák
Formula 1 Összes

Egyre valószínűbb, hogy nem lesz jövőre Mexikói nagydíj!

A mexikói kormány 2020-tól egy ezer kilométeres vasútvonalat építene, melyhez meg kell vonnia az állami támogatást a Forma 1-es nagydíjtól. Az hírt Mexikó elnöke nemrég jelentette be.

A mexikói kormány 2020-tól egy ezer kilométeres vasútvonalat építene, melyhez meg kell vonnia az állami támogatást a Forma 1-es nagydíjtól. Az hírt Mexikó elnöke nemrég jelentette be.

“Nem tudom, mi áll az F1-es futam szerződésében. Ha ez az összeg is kell hozzá, akkor sajnálom, nincs rá módunk, hogy kifizessük. Támogatjuk az autósportot, de emiatt nem szórhatjuk el az állam pénzét” – Mondta Andrés Manuel López Obrador

Az Autodromo Hermanos Rodriguez 1962-ben épült, 2,77 kilométer hosszú, 17 kanyarral, és egy egyedülálló baseball stadionnal, amely 50 ezer főnek kínál ülőhelyet a pálya 110 ezres befogadóképességéből. Ez a befogadóképesség átlagosnak tekinthető, mivel a Hungaroring 120 ezer nézőt tud leültetni,  a Kínai pályán, ahol 200 ezer néző foglalhat helyet, mellyel az a legtöbb embert befogadni képes pálya a Forma 1-ben.

1962-től ’70-ig, azután 1986-tól ’92-ig, és végül 2014-től úgy néz ki, hogy 2019-ig fog az Autodromo Hermanos Rodriguez Forma 1-es versenyt rendezni. A legsikeresebb csapat a Lotus volt, aki négy versenyt is tudott itt nyerni, Jim Clark és Nigel Mansell kétszer-kétszer értek először célba a csapat színeiben. A McLaren és a Williams háromszor, a Mercedes, Ferrari, Red Bull trió pedig kettő-kettő-kettő futamgyőzelmet ünnepelhettek itt.

2018-ban és 2017-ben egyaránt itt ünnepelhette világbajnoki címét Lewis Hamilton, aki mindkétszer Max Verstappen elől lopta el a show-t, akire alig figyeltek a dobogón. Mindkétszer Armin van Buuren adott koncertet a pódiumceremónia után, ami egyedülálló a Forma 1 történetében, de ezt Kimi Raikkönent egyáltalán nem hatotta meg, meghúzta a pezsgősüveget, és eltűnt a dobogó mögött. 

  • Facebook

Sajnálatos, hogy egy ilyen nagymúltú pálya ilyen könnyen ki tud esni a versenynaptárból, egy felelőtlen kormányzati döntés miatt. Reménykedünk, hogy előkerül egy befektető, vagy egy miniszter, aki elintézi, hogy kapjunk még néhány mexikói nagydíjat.