Kategóriák
Formula 1

2021-től egységes váltókkal versenyezhetnek az F1-es csapatok

A 2021 és 2024 közötti időszakra váltó beszállító kerestetik.

F1-es sebességváltó-beszállításra írt ki tendert az FIA, így elképzelhető, hogy egységes váltókat használnak majd a csapatok.

A tendert a 2021 és 2024 közötti időszakra írták ki, és nem a teljes váltót kell majd legyártania a leendő beszállítónak. Feladatuk csupán a sebességváltó kazettájának elkészítése lesz, míg a váltóházat továbbra is minden csapat magának tervezi és gyártja majd le. Ez persze nem is csoda, hiszen a hátsó felfüggesztés bekötését a váltóházba szokták integrálni.

A pályázóknak nincs sok idejük, hiszen március 15-ig van lehetőségük jelentkezni, a győztest pedig már április második felében ki is hirdetik. Mivel bárki jelentkezhet beszállítónak, így akár egy jelenlegi F1-es csapat is győztesként kerülhet ki. Ezen felül azt beszélik a paddockban, hogy a sebességváltókra specializálódott Xtrac is esélyes lehet. Nem lenne példanélküli egyébként az, hogy egy standardizált alkatrészt valamelyik csapat gyártson, hiszen az ECU-t (Egységesített Elektronikai Rendszer) is a McLaren bocsájtja a csapatok rendelkezésére.

A tervek alapján az egységes váltóból száműzik a nyolcadik fokozatot, tehát visszatérnek a hétsebességes megoldáshoz. Az egységeknek 5000 kilométeres élettartamot kell kibírniuk, egy szezont pedig négy váltóval kell teljesíteni.

  • Facebook
Csak a “belsőség” lenne standard, a váltóházat továbbra is a csapatoknak kell legyártaniuk. Kép: WhatNext.pl

A tender célja egyértelműen a költségcsökkentés. A váltók tervezése nem csak sok időt, de súlyos milliókat is felemészt. Az így felszabaduló időt, pénzt és energiát másra is fordíthatják majd a csapatok. Több csapat egyébként is készen veszi ezeket, hiszen az Alfa Romeo és a Haas a Ferrari, a Racing Point a Mercedes, a Toro Rosso pedig a Red Bull által tervezett váltókkal versenyeznek.

Bár a 2021-es szabályokról még továbbra sem tudni szinte semmi konkrétumot, a tender szövege említ egy érdekes adatot. Az MGU-K teljesítményét ugyanis 30 kW-al (40 lóerővel) tervezik megnövelni, ezt pedig nyilvánvalóan figyelembe kell venni a váltók tervezésénél. A fordulatszámot is ~ 14%-kal kívánják megemelni, az erőteljesebb hanghatás érdekében.