Kategóriák
Formula E

Horror a BMW-nek, d’Ambrosio köszönte szépen – remek verseny Marrakeshben!

A Formula-E ismét kitett magáért, izgalmas versenyt láthattunk. 🙂

Kifejezetten izgalmas versenyen van túl a Formula-E, hiszen a marrakeshi futam számtalan váratlan fordulatot hozott. Kettős BMW győzelemnek tűnt, majd minden a feje tetejére borult. Lássuk hogyan.

Rögtön a rajt előtt az egyébként harmadik rajtpozíciót megszerző Antonio Felix da Costát hátra sorolták, ugyanis túllépte a megengedett energiafelhasználás mértékét. Mivel a superpole-ból történt kizárása, így a 6.-ik helyre száműzték. Az élről Sam Bird, közvetlenül mellőle a tavalyi bajnok, Jean-Eric Vergne indult.  

A rajt után az első kanyarnál azonnal előzéssel próbálkozott a címvédő, manőverét azonban nem koronázta siker. A belső íven igyekezett elmenni Bird mellett, ám nem volt elég helye, másrészt túl későn is fékezett, így képtelen volt arra, hogy bevegye a kanyart. Nekiütközött Bird Virginjének, és talán Bird őrangyalán múlt, de a brit tovább tudott menni, míg Vergne megpördült és a mezőny végére esett vissza.

Köszönték szépen a lehetőséget a BMW-s srácok, és a da Costa – Sims páros bebújva a belső ívre, rögtön Bird nyomába eredtek. Nem volt ilyen szerencsés Buemi, aki bár a 3. helyről indulhatott, az eset után több pozíciót is veszített. Bár mindent megtett azért Bird, hogy el tudjon lépni, próbálkozása sikertelen volt, a két BMW pedig szorosan követte őt. Da Costa hamar pontot akart tenni az ügy végére, így egy agresszív manőverrel hibára kényszerítette Birdöt, így pedig mindkét BMW Andretti-s autó elment mellette. Ekkor nagyon úgy tűnt, hogy az élre állt bajoroktól senki sem veheti el a kettős győzelmet. Egy időben aktiválták a támadó módot is, hogy ezzel se zavarják egymást. Csakhogy alig 10 körrel a vége előtt Sims előzésre szánta el magát, és az egyenes külső ívén megpróbálta megelőzni da Costát. A végsőkig vártak a fékezéssel, aminek a vége az lett, hogy megcsúsztak autóik és összeértek. Az eset következtében Da Costa húzta a rövidebbet, ugyanis a falban kötött ki és ezzel kiállt a versenyből. Sims bár a 4.-ik helyig esett vissza, de folytatni tudta a futamot. Mindeközben az addig is remekül vezető és szép előzéseket bemutató d’Ambrosio állt az élre.

  • Facebook
Nagy lehetősége adódott d’Ambrosionak, ő pedig élt vele

Mivel Da Costa autója útban volt, így a biztonsági autót is pályára gurult, és bent is maradt egy jó ideig. Miután a versenyidő lejárt, egy utolsó, mindent eldöntő körre még elengedték a mezőnyt. D’Ambrosiót a végén még megdolgoztatta a győzelemért Frijns, aki bőszen támadta őt az utolsó pillanatig. Próbálkozása majdnem sikerrel járt, hiszen a belga pilóta az utolsó kanyarban elfékezte magát, végül azonban minimális előnyt megtartva sikerült elsőként befutnia. Harmadik győzelmét aratta ezzel a szériában. Frijns 2. helye egyben eddigi legjobb eredménye a szériában, Bird harmadik helye bronzérme révén pedig kettős dobogót szerzett a Virgin. Sims maradt a 4. helyen, Vergne pedig a mezőny végéről egészen az 5.-ik helyig kapaszkodott vissza, ezzel is jelezve, nem véletlenül lett tavaly bajnok.

A verseny végeredménye:

Versenyző Csapat Kör Idő
1 Jerome d’Ambrosio Mahindra 31 46:45.884
2 Robin Frijns Audi 31 0.143
3 Sam Bird Audi 31 0.461
4 Alexander Sims BMW 31 0.740
5 Jean-Éric Vergne DS 31 1.232
6 André Lotterer DS 31 1.457
7 Lucas di Grassi Audi 31 1.633
8 Sébastien Buemi Nissan 31 2.455
9 Mitch Evans Jaguar 31 2.980
10 Daniel Abt Audi 31 4.014
11 José María López Penske 31 4.528
12 Maximilian Günther Penske 31 6.034
13 Edoardo Mortara Venturi 31 6.790
14 Nelson Piquet Jr. Jaguar 31 6.833
15 Oliver Rowland Nissan 31 7.529
16 Oliver Turvey NIO 31 9.241
17 Tom Dillmann NIO 31 9.665
18 Felipe Massa Venturi 31 10.250
Felix da Costa BMW 25 kiesett
Gary Paffett Venturi 3 kiesett
Pascal Wehrlein Mahindra 1 kiesett
Stoffel Vandoorne Venturi 1 kiesett

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.