Kategóriák
Kavicságy

IndyCar – Indianapolis 500 különdíjak

1920 után újra francia győztest avattak Amerika legfontosabb autóversenyén. Ugyanitt: egy kiscsapat hősies kalandja, csúnya bukások és egy szoros befutó. Kivonat a 103. Indy 500-ról.

Bár az F1-es futam okán sem lehetett okunk panaszra, Amerikában egy kicsit mégis mindig izgalmasabb az ugyanazon vasárnap megtartott és a monacóihoz hasonlóan értékes trófeáért folyó harc. Idén sem volt ez másként, a 103. Indy 500 óriási drámákat, látványos bukásokat és döbbenetes feltámadásokat hozott – és egy teljes évszázad után újra francia győztest.

Csússzál Be Térdre különdíj: Jordan King (A kerékkel megütött csapattagnak eltört a lába, jobbulást neki!)
Kaizen különdíj: Takuma Sato (A kaizen – 改善 – folyamatos fejlődést jelent, és Sato bizony szépen építkezett a mezőny hátsó feléből a harmadik helyig.)
Steve McQueen vándordíj: James Hinchcliffe (Balról egy baljósan közeli Jack Harvey, jobbról a fal egyre közelebb. Végül minden ment tovább, ehhez kell a hidegvér. Hihetetlen cool.)
Belement Egy Szorzóba különdíj: Kyle Kaiser (Előbb szerencsésen megúszott egy 360 fokos megpördülést, de jött a felirat, hogy “csináld meg újra a bónuszokért”. Na jó, valójában még tartott a lendület, sajnos.)
Pokol – Menny – Pokol – Menny különdíj: Alexander Rossi (Feljött a semmiből az élre, aztán csúnyán elszúrták a tankolását, majd megint visszajött az élre a végére, ahonnan végül lecsúszott a második helyre, de így is döbbenetes teljesítmény. Övé még a Pit Rage különdíj (Kimi Räikkönen vándordíj), illetve a Kockázatos Üzlet különdíj is azért, ahogy Oriol Serviát megelőzte.)
Figyelmetlenségből Elkövetett Károkozás különdíj: Sebastien Bourdais (Rázárt a belső íven mellé ért Graham Rahalra, aztán mindketten kiestek, plusz még hárman mögöttük ugyanakkor. Ott Felix Rosenqvist volt a hunyó.)
Ki Hitte Volna különdíj: Santino Ferrucci (Ő lett a legjobb újonc az 500-ason, pedig mi errefelé balhés srácként könyveltük el. Ki érti ezt?)
Bizonyíték Nem Ígéret különdíj: Simon Pagenaud (Állítólag már erősen kifelé állt a rúdja a Team Penskénél, közelmúltbeli eredménytelensége miatt, erre megcsinálta ő is – csapattársa, Will Power után – a tökéletes Május Hónapot: ő nyert mind az oválon, mind a kanyargós belső vonalvezetésen, plusz ő húzta be az Indy 500 első rajthelyét is.)
+1: Nem Hinnéd El Ha Elmesélném különdíj: Juncos Racing – na, ez hosszú lesz, de röviden: elhagyta őket két fő szponzoruk is az edzések előtt, de pilótájuk, a fentebb már említett Kyle Kaiser jó tempót ment, viszont összetörte az autóját az egyik edzésnapon. A tartalékautót sebtében átszállították a Speedwayre – mert még nem volt ott -, az alsóbb szériás csapataikat is bevetve felkészítették oválra, majd Kaiser ezzel az utolsó pillanatban (Last Row Shootout, a 31-33. rajthelyekért zajló döntő ütközet a mezőny végén) kiejtette a nagy Fernando Alonsót és a nagy mellényű McLarent. Ekkorra hirtelen megint lettek szponzoraik, és ha Kaiser nem csapja falnak a gépet a futamon, szép véget is ért volna a mese.

Nincs megállás, hétvégén dupla fordulós menet lesz Detroitban. Szombaton és vasárnap is verseny, lesz miről írnom akkor is…