A szezon második futamán a Ferrari újdonsült versenyzője, Charles Leclerc magabiztosan vezetve technikai hiba miatt bukta el a győzelmet, ami az első lett volna pályafutása során. Ez az év azonban, akárhogyan is alakul, akárki is lesz a bajnok, őróla szól.

A 2019-es idény második futama egyértelműen a fiatal tehetségek kiemelkedő teljesítményéről szólt. Ahogy 2001-ben debütált a száguldó cirkuszban Alonso, Raikkönen és Montoya, most az egy év után topcsapathoz kerülő Charles Leclerc, a visszavonuló kétszeres világbajnok helyére érkező Lando Norris valamint egy rendkívül tapasztalatlan, derült égből villámcsapásként a F1-ben lehetőséget kapó Alexander Albon ír új fejezetet az F1 történelemkönyvében. George Russell a gyengécske Williamsben jelen pillanatban képtelen megmutatni mennyire tehetséges, így nagyon nehéz őt megítélni a többiekhez képest, azonban semmiképp ne tévesszük szem elől.

  • Facebook

A Bahreini Nagydíjon Leclerc első dobogóját, míg Norris első pontjait szerezte. A jövő két világbajnokát látjuk a képen? /Kép forrása:Motorsport-Total.com/

Charles Leclerc a második Ferraris futamán magabiztosan szerezte meg a pole pozíciót a négyszeres világbajnok csapattársa előtt. Az F1 második legfiatalabb rajtelsője, valamint a Ferrari legifjabbja lett, Bahreinben új pályacsúcsot állított fel. Mindezt a második futamán. Alighanem most már senki nem kérdőjelezi meg azt, hogy miért is kellett őt előreléptetni. Tavaly ugyan Kimi jó teljesített, de higgyétek el, a Jégember most sokkal jobban érzi magát az Alfánál, a teljesítménye is kiemelkedő, a mezőny korelnökeként kiválóan vezet, s csapatának pont őrá van szüksége. Leclerc nem Kimi helyére érkezett, ennél sokkal többről van szó, Kimi örökségét viszi tovább. S hogy mi is az örökség? Hát a 2007-es világbajnoki cím. 12 év után Leclerc küzdhet érte. Alonsónak 2010-ben és 2012-ben önhibáján kívül nem sikerült egy nem bajnoki címre esélyes Ferrarival. Tavaly Vettel bukta el a harcot, jóllehet Hamilton élete legjobb szezonját futotta. Most a fiatal monacóin a sor. Idén azonban ne várjunk tőle bajnoki címet. Számomra két verseny után már eldőlni látszik a bajnokság. Tudom, korai minden futam után leírni, hiszen Melbourne-ben Bottas volt a sztár, most pedig Leclerc, azonban már a szezon előtt sejteni lehetett, hogy miért is Hamilton a nevető harmadik.

  • Facebook

Raikkönen 2007 óta a Ferrari utolsó világbajnoka, vajon utóda Leclerc lesz a következő győztes? /Kép forrása: Sky Sports/

A vb-címre egyértelműen Hamilton, Vettel, Leclerc és Verstappen pályázott reálisan a szezon kezdetén. Bottas ugyan megnyerte a szezonnyitót, s a bahreini időmérőn néhány századdal maradt csak el csapattársától, a rajtja is remekül sikerült, azonban a futamon már kevésbé volt meggyőző. Persze, mindig van valamilyen magyarázat, hogy a nejlonzacskó eltömítette a nyílást, de egy szónak is száz a vége, a finnt most vegyük ki a kalapból. Verstappen a maximumot nyújtotta mindkét futamon, azonban a Red Bull még nem állt teljesen össze, a motor egyelőre jónak tűnik, a téli teszteken elvesztegetett idő azonban megbosszulta magát. Gasly halvány teljesítménye tovább rontja a helyzetüket. Verstappen azonban még kulcsszereplője lehet a vb-címért folyó harcnak, térjünk rá vissza egy gondolattal később.

Maradt három vb-címre esélyes versenyzőnk. A Mercedeses Lewis Hamilton a két Ferraris ellen. Önmagában nagyon jól hangzik, ha egy csapatnak két vb-esélyes pilótája van, azonban pont ezáltal fognak elbukni a szezon végén. Kicsit hasonlít a 2007-es esztendőhöz a sztori, csak sokkal „softosabb”változatról van szó. Van egy négyszeres világbajnokunk, aki 2015-ben érkezett Fernando Alonso helyére. Négy év alatt közel annyi futamgyőzelmet szerzett, mint spanyol elődje és maradt a vb második foka. Budapesten a 2-es villamos lehet, hogy a legjobb látványt nyújtja, azonban az 1-es a nyerő. Vettel és a Ferrari is lehet, hogy sok szép emlékezetes győzelmet aratott, azonban Hamilton lassan, de biztosan száguldott az újabb bajnoki cím felé.

Leclerc érkezése és két futamon elért teljesítménye hosszútávon kitűnő a Ferrari számára, rövidtávon azonban kellően veszélyes az egyértelműen első számúnak kikiáltott tapasztalt és a csapat támogatását élvező Sebastian Vettel számára. A Ferrarinál most már nincs status quo, Leclerc azonnal felkavarta az állóvizet. A csapat szempontjából persze ez nem rossz, azonban tekintve azt, hogy két Ferraris pályán buktak el győzelmet, a Mercedes pedig maximális pontszámmal áll az élen (pontosabban a leggyorsabb körért járó egy pont miatt eggyel szereztek kevesebbet a maximumnál) nem túl biztató. Ugyan a Mercedesnél is fej-fej mellett áll a két versenyző, azonban a Ferrarinál sokkal nehezebb lesz döntést hozni. Egyértelmű, hogy hosszútávon Leclercre építenek, vele alkarnak bajnoki címeket szerezni, ugyanakkor ott van Vettel, akinek csak kellene egy Ferraris cím, mivel eddig csak a Red Bullal ért fel a csúcsra. A megítélése egyre negatívabb, márpedig ha idén kikap Leclerctől, az végleg a padlóra küldheti őt. Egyszerűen nem lesz hová mennie. Lewis Hamilton mellé már csak azért is öngyilkosság lenne menni, mert ő már szinte eggyé vált az Ezüstnyilakkal, Leclerc mellé beállni másodszámúnak pedig egy négyszeres bajnok nem engedheti meg magának. S most nem is a négyszeresen van a hangsúly. Hamilton ellen a Ferrari csak akkor tudna nyerni, ha minden futamon hibátlan lenne, továbbá az egyik versenyzőjét maximálisan támogatná. A probléma csak az, hogy Vettel már a második futamon kikapott Leclerctől, az elsőn is a csapatutasításnak köszönhette, hogy a más stratégián futó monacói nem előzte meg a futam hajrájában. Charles hátránya pedig az, hogy nem elég tapasztalt, s a vb-címért folyó harcban nincs jártassága, ami egy erős Hamiltonnnal szemben nem lesz elég, akinek ráadásul Bottas remek hátvéd lehet, aki a szerződéshosszabbításért illetve az F1-ben egy topcsapatnál maradásért küzd. Ha idén Lewis behúzza a 6. címét, egyértelmű, hogy a Mercedes nem fog változtatni a párosán, s Valtterivel küldik harcba a schumacheri hetes beállításáért. A Ferrarisok helyzetét ronthatja Verstappen hadjárata, aki kellően tapasztalt és érett ahhoz, hogy ha nem is a bajnoki címért, de a futamgyőzelemért és a dobogóért küzdjön, így egyáltalán nem mindegy, ha beékelődik a két Mercedes és a két Ferrari közé vagy szétválasztja egymástól a maranellói alakulat párosát. Márpedig két futam alatt mindkettőre volt példa, s ha a szezon második harmadától beérik a Red Bull, akkor nagyon nem lesz mindegy, hogy kinek mekkora előnye lesz a tabella élén.

  • Facebook

Egy új csillag születőben, vajon Leclerc vonultatja vissza Vettelt a Ferraritól? /Kép forrása: Grand Prix 247/

Vettel érdemeit természetesen el kell ismerni a hibái ellenére, a legfontosabb most a minél gyorsabb visszavágás lenne a számára, ehhez azonban fejben kell összeszednie magát. Jó kérdés a motiváltsága. Nyilván mindent megtesz a Ferraris vb-cím érdekében, jó csapatjátékos, azonban ő is tudja, hogy a Ferrari hosszútávon Leclerccel számol vele szemben, a monacói első sikerei nagyon feltüzelik a csapatot, s inkább az ő oldalára állnak majd. Két futam után már Leclercre kisebb az odds a fogadóirodáknál Vettellel szemben, jóllehet még nagyon a szezon elején járunk. Mindenesetre a szakértők többsége talán már most Leclerc győzelmet jósol a Ferrari házán belül, én is erre voksolok.

Leclerc bármit is ér el ebben az évben, mindenképp emlékezetes lesz, hiszen első sikereit aratja egy négyszeres világbajnok oldalán. Könnyen lehet, hogy Hamilton sima vb-címet ünnepel az év végén, azonban ahogy a cikk címe is jelzi, ez bizony Leclerc éve Hamilton érájában.

Címlapfotó forrása: formula1.com

 

Share This