Kategóriák
Formula 1

Leclerc fél évszázada fennálló rekordokat dönthet meg a Ferrarinál

Leclerc a Ferrari egyik legfiatalabb, legígéretesebb versenyzője lehet. Több fél évszázada fennálló Ferraris rekordokat írhat át sikereinek köszönhetően.

Leclerc a Ferrari egyik legfiatalabb, legígéretesebb versenyzője lehet. Több fél évszázada fennálló Ferraris rekordokat írhat át sikereinek köszönhetően.

A monacói Charles Leclerc több rekordot is megdönthet a Ferrarival. Először is a Forma-1 legfiatalabb világbajnoka lehet, amire 2020-ig van esélye. A csapattársa, Sebastian Vettel rekordját adná át a múlnak. Erre a címre pályázik azonban a generációján belül a szintén egyik legnagyobb tehetségnek tartott Max Verstappen is. Leclerc azonban a Ferrari legfiatalabb legsikeresebb versenyzője lehet, s nem is kell ehhez olyan sokat tennie. Bármilyen elsőség, de egy dobogó is máris átírja a Ferrari történelmi albumát.

Először kezdjük a kisebb célokkal. A dobogóra már a szezonnyitón reális esélye lehet, amivel a legendás belga, Jacky Ickx rekordját döntené meg, aki az 1968-as Belga Nagydíjon, vagyis hazai pályán elért harmadik helyének köszönhetően a Ferrari mindmáig legfiatalabb dobogósa. Leclerc vélhetően nem akar a hazai futamáig várni a pezsgőzéssel. A legjobb esetben a 6. legfiatalabb dobogós lehet a Forma-1 történetében Kevin Magnussen és a Fernando Alonso közötti „korrésbe” férkőzhetne be.

Jacky Ickxet minössze két versenyt követően szerződtette le a Ferrari 1968-ra. A belga versenyző első évében a csapat vezére volt Chris Amonnal szemben. Az összetettben a 4. helyen végzett, egy pole, egy győzelem és további három harmadik hely volt a mérlege, ami nem volt rossz az akkor közepesen ütőképes Ferrarival, amely a Lotus, a McLaren és a Matra mögött a 4. helyen zárta a szezont a konstruktőrök bajnokságában.

A monacói ezenkívül a csapat legfiatalabb pole pozíciósa is lehet szintén Ickx rekordját adná át a múltnak. A legifjabb első soros rekord azonban biztosan a tragikus sorsú, mexikói Ricardo Rodriguezé marad, aki a Scuderia legfiatalabb pontszerzője is egyben. Az 1961-es Olasz Nagydíjon 19 éves és 208 napos volt, amikor a második rajtkockából várhatta a piros lámpák kialvását, a futamon a negyedik helyen intették le.

Leclerc ha idén bármikor győzelmet arat a Ferrarival, ő lehet a maranellói istálló legfiatalabb futamgyőztese. Jacky Ickx az 1968-as Francia Nagydíjon 23 éves 6 hónapos és 6 napos, volt, amikor pályafutása első győzelmét aratta a vörösökkel. 50 év elteltével dőlhet meg ez a rekord.

Ickx “fiatalsági” rekordjai veszélyben vannak, de azért vannak a rekordok, hogy megdöntsék őket. Szinte csoda, hogy fél évszázada ez senkinek sem sikerült, jóllehet a Ferrari ritkán alkalmazott tapasztalatlan, fiatal versenyzőket.