Kategóriák
Formula 1

Leclerc mesterhármassal zárult a singapore-i időmérő

Egy roppant kiszámíthatatlan időmérő végén immár zsinórban harmadik pole pozícióját húzta be a Ferrai fiatal monacoi pilótája. Ne feledjük azonban, ez nem sokat ér, ha holnap nem ő halad át először a célvonalon. A singapore-i éjszaka mindig tartogat meglepetéseket.

Egy roppant kiszámíthatatlan időmérő végén immár zsinórban harmadik pole pozícióját húzta be a Ferrai fiatal monacoi pilótája. Ne feledjük azonban, ez nem sokat ér, ha holnap nem ő halad át először a célvonalon. A singapore-i éjszaka mindig tartogat meglepetéseket.

 

Q1

Magyar idő szerint délután három órakor vágott neki a Szaguldó Cirkusz mezőnye a singapore-i éjszakának. A Monzában pályafutása második győzelmét megszerző Charles Leclerc egyből a hétvége addigi legjobb idejét megautózva az élre állt. A két Mercedes a monacói pilóta mögött 6-7 tized hátrányban a 3-4. helyen voltak, hozzátéve, hogy ők közepes keveréken gurultak pályára. A Ferrari német pilótája, Sebastian Vettel az első próbálkozások után csupán a hatodik pozícióban tartózkodott, Carlos Sainz mögött. Ez azonban nem maradt így sokáig, második próbálkozásra már sikerült javítania a négyszeres világbajnoknak, így feljött a második helyre.  A hollandok kedvenece, Max Verstappen a harmadik pozíciót, míg csapattársa Alexander Albon csupán a nyolcadik helyet foglalta el. 5 perccel a vége előtt, az öt kieső helyet Raikkönen, Grosjean, Magnussen, Russel és Kubica birtokolta. A Haas csapatnak folytatódott a szabaedzéseken látott, szenvedése, a Q2-be jutás is kisebb csodának számított volna számukra. A veszélyzónát jelentő 15-16. helyen a két Racing Point állt, Perez Stroll sorrendben. A Q1 végére az Ezüstnyilak is feltették a lágy keverékű abroncsokat, ezzel egyből fellálva a dobogó első két fokára, 7 tizedes hátrányt adva, az addigi éllovas Charles Leclrecnek. Ekkor a top 3 pilóta Bottas, Hamilton és Leclrec voltak. Az idő lejártával, a két Haas egy utolsó rohamot indítva, megpróbálták a lehetetlent, és Magnussennek sikerült is. A dán pilóta a 15. helyen kiharcolta a továbbjutást a második etapba. Csapattársa Romain Grosjean egy kisebb hibát követően viszont kiesett. A két Racing Point is nagyot hajrázott de végül a rózsaszínek mexikói pilótája örülhetett csak. A legnagyobb meglepetés a kiesők között Danil Kvyat volt, aki a tizenhatodik helyen végzett, míg csapattársa Pierre Gasly a kilencedik helyet szerezte meg. A Q1 végén búcsúzó pilóták sorrendje a következő volt: Kvyat, Stroll, Grosjean, Russel, Kubica.

 

Q2

A Q2-nek immár csak tizenöten vágtak neki a pilóták. Mindannyian a hétvége leglágyabb keveréken, a lágyon gurultak pályára. Kisebb meglepetésre, Az időmérő edzés első részében mutatott Mercedes dominancia után, ismét a Ferrari monacoi pilótája állt az élre, maga mögé utasítva a németek két autóját. Épp ekkora meglepetést okozott Max Verstappen is, aki behozta a RedBullt a Mercedesek szendvicsébe a harmadik helyre. Ígéretesnek ígérkezett a Q3. Az etap félidejében láthattunk egy kisebb Raikkönen hibát, miután kérdéses volt, sérült-e, vagy sem az autója. Az edzés első fele után Giovinazzi, Gasly, Perez, Raikkönen és Magnussen álltak kieső helyen. Három perccel a vége előtt minden pilóta nekivágott az utolsó próbálkozásaiknak. Vettelnek sikerült javítania idején, de csapattársa egyből visszavágott neki. A kiesők végül nem változtak az utolsó percekben. A Q2-ben távozó pilóták sorrendben: Perez, Giovinazzi, Gasly, Raikkönen, Kvyat. Így a Q3-ba 5 csapat a Ferrari, Mercedes, RedBull, Reanult és a McLaren jutott be. Mindenki lágy gumikon kvalifikálta magát, vasárnap ilyen szempontból senki nem lesz taktikai előnyben/hátrányban.

 

Q3

Az első mért körök után óriási meglepetésre, az utóbbi időben sokat támadott, és valóban eléggé gyenge formát mutató Sebastian Vettel egy bődületes kört összerekva 1:36.437-es idővel állt az élen, 3.5 tizeddel a második helyen álló csapattársa, és több mint 1 MÁSODPERCcel a Mercedesek előtt. A harmadik helyet Verstappen foglalata el. Albon csupán a hatodik helyen állt ekkor mögötte pedig Sainz, Norris, Ricciardo és Hülkenberg sorrenben a középmezőny eleje. Miután az első mért kör előtt nem sikerült megfelelően felmelegítenie az Ezüstnyilaknak a gumijaikat, második próbálkozásukra a többiketől teljesen elkülönülve próbálkoztak csökkenteni a hátrányukon. Vettel két gyengébb szektor után fel is adta a körét, nem így cselekedett azonban csapattársa Charles Leclrec, aki 22 századdal megjavítva csapattársa idejét az első helyre állt. Lewis Hamilton is jó kört rakott össze, azonban így is csak a Ferrari német pilótájának megelőzésére volt elég, ezzel az ifjú monacoi az olaszok zsinórban harmadik pole pozícióját szerezte meg. Erre az eredményre azért kevesen számítottak, Leclerc szabályosan szárnyal az elmúlt hétvégéken, hozzátéve, hogy most német csapattársa is jól szerepelt. Albon javítva, de végül a hatodik pozícióban maradt. Hamilton jó teljesítményéhez képest finn csapattársa alul szerepelt, még Verstappen is elé furakodott, így holnap csak az ötödik helyről vághat neki a futamnak. 

 

Az időmérő teljes végeredménye:

  • Facebook