Kategóriák
Formula 1

Melbourne-i kisokos: rókák és mocsár az utcai pályán

Érdekességek az ausztrál versenyről.

Tudtátok, hogy Canberra a rókák fővárosa? És azt, hogy az Albert Park helyén régen mocsár volt? Összeszedtünk néhány érdekességet a Melbourne-i pályáról.

 

Ausztrál Nagydíj mindössze 1985-óta képezi a hivatalos F1-es naptár részét. Az első 11 évben Adelaide szolgált otthonul, az akkor még szezonzáró futamoknak. 1996-tól viszont a már a Melbourne-i Albert Parkból rajtol el a Száguldó Cirkusz mezőnye a szezonnyitó nagydíjon. A 19. század elején Melbourne volt Ausztrália fővárosa, mára ezt a szerepet átvette tőle Canberra, azonban a rókák fővárosa címet máig birtokolja a város. Egyes felmérések szerint az egy négyzetkilométerre jutó rókák száma 6 és 23 közé esik a központi területeken, többek között a rengeteg zöld övezetnek köszönhetően.

Kapcsolódó kép
  • Facebook

Az Economist Intelligence Unit 2011-től 2017-ig zsinórban hétszer választotta meg a legélhetőbb városnak. Melbourne egy ilyen üde zöld színfoltja az Albert Park is. Nevét Viktória királynő férjéről, Albert hercegről kapta. Helyét lagúnák, ingoványok borították az 1800-as évekbeli lecsapolás előtt. A közepén található mesterséges tó körüli utcai pálya 5303 méter, a bokszutca 280,3 méter hosszú. Száz százalékban hétköznapi használatban lévő útszakaszokból, parkolókból alakították ki a vonalvezetést, noha ezt nehéz lenne bejárni turistaként abban a kilenc hónapban amíg nem a motorsport legjobbjai uralják a területet. Három hónapig el vannak zárva a forgalom elől az érintett szakaszok.

Hétköznapokon a pálya nem autózható teljes egészében körbe, mivel a 3 és a 9 kanyar a parkolóként üzemelnek. Az útszakasz nagy részén 40 Km/h-ás sebességkorlátozás van érvényben (némely rövid, egyenes szakaszokon ez a határ 50 km/h). Az Albert parki versenypálya több versenyszériának szolgál az otthonául a Forma-1-en kívül pl.: Supercars Championship, Ferrari Challenge Asia-Pacific, Australian Formula 4 Championship. Sajnálatos módon az évek során itt is történt halálos kimenetelű tragédia, mint sok más helyszínen a Forma-1 történetében. 2001-ben Jacques Villeneuve autójáról leszakadó gumiabroncs talált el egy pályamunkást, Graham Beveridge-t, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe. Az ausztrál nagydíjak történetének legnagyobb baleseteit egyébként ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze.

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset az ausztrál nagydíjon

A pályán futott abszolút körrekord az ötszörös világbajnok Lewis Hamilton nevéhez fűződik 2018-ból, mikor is 1:21:164 idővel megszerezte a pole pozíciót. A pálya egyébként – lévén közúti forgalomban használatos – nagyon alacsony tapadással rendelkezik, így nagy leszorítóerővel mennek a csapatok.

  • Facebook