Kategóriák
Összes

Mercedes 1-2 a francia időmérőn.

Délután 3 órakor, fényes napsütésben elrajtolt a 2019-es F1-es szezon nyolcadik időmérő edzése a franciaországi Paul Ricard versenypályán. Az előzetes becslések szerint ismét a két Mercedes tűnt a mezőnyből kiemelkedve a legjobbnak, de a középmezőnyben a McLaren is erősnek látszott. A top csapatok már az elején kimentek egy-egy biztonsági körre tanulva Verstappen kanadai esetéből, hogy biztosítsák továbbjutásukat. Nyolc perccel a Q1 vége előtt az első három Bottas, Leclerc, Hamilton sorrend volt, 1 tizeden belül egymáshoz képest. Az utolsó öt percre fordulva Perez, Magnussen, Russel, Kvyat és Kubica álltak kieső helyen. Az idő lejárta után kisebb tüzijáték alakult ki a középmezőnyben, egymást követték a jobbnál jobb köridők melyből végül a két Williams pilóta mellett Stroll Magnussen és Grosjean került ki vesztesen. A Williams házi versenyét ismételten George Russel nyerte Kubicával szemben.

A második etapot a két Mercedes kezdte elsőként, próbáltak taktikai előnybe kerülni és kiharcolni a továbbjutást közepes keverékeken. Hasonlóan hondolkodott a McLaren is, akiknek még nagyobb taktikai előnyt jelenthetett volna a továbbjutás a sárga oldalfalú Pirellikken. Hamilton első mért körével egyből megdöntötte saját, tavalyi körrekordját, közel fél másodperccel. Az új idő 1:29.520 lett. Leclerc azonos gumin 1 másodpercre volt a brittől, akit még saját csapattársa is fél másodperccel lemaradva tudott csak követni. Ez a sorrend azonban nem maradt sokáig így. A Mercedes finn pilótája 8 perccel a vége előtt meg futotta az 1:29.437-es új pályacsúcsot. A Q1-hez hasonlóan a Q2-ben is komoly csatározás alakult ki a továbbjutást érő pozíciókért. Lando Norris egy óriási kört futva közepes keveréken 1:30 elejével 5. helyen jutott tovább a Q3-ba. Pierre Gasly szégyen szemre LÁGY keveréken csak a 10. helyet tudta elcsípni. Holland csapattársának is a piros oldalfalú abroncsokat kellett felraknia, miután pályaelhagyás miatt elvették a közepeseken futott idejét. Végül Albon, Hülkenberg, Raikonnen, Giovinazzi és Magnussen voltak a kiesők.

A Q3 első felvonása után Hamilton vezetett 1:28.488-as idejével, őt követte finn csapattársa másfél tizeddel, majd az ifjú monacoi következett a sorban bő fél másodperces lemaradással. Vettel egy rossz felváltása miatt elvette a körét, így egyenlőre mért kör nélkül állt. Verstappen 1.25-ös hátránnyal a negyedik helyet, míg Gasly bő két másodperces lemaradással a nyolcadikat foglalta el. Az edzés végére is Hamilton Bottas Leclerc maradt a sorrend, de hatalmas meglepetésre a McLaren kibérelte a 3. sort.

Kép
  • Facebook