Kategóriák
Formula 1 Formula 2

Mick Schumacher Ferraris bahreini tesztjének margójára

Mick Schumacher Ferraris bahreini tesztje mindenképp a hét kiemelkedő híre volt. Rendkívül jó menedzsment veszi körül, lépcsőről lépcsőre halad előre a hőn áhított F1-be vezető úton. Mire elég a név, mire a tehetség?

Mick Schumacher Ferraris bahreini tesztje mindenképp a hét kiemelkedő híre volt. Rendkívül jó menedzsment veszi körül, lépcsőről lépcsőre halad előre a hőn áhított F1-be vezető úton. Mire elég a név, mire a tehetség?

Mick Schumacher tavaly egy kiváló második szezont teljesített az F3-as Európa Bajnokságban, amelynek köszönhetően megnyerte a sorozatot. Idén az F2-ben a Prema színeiben indul (az F3-ban velük lett bajnok), amely a legsikeresebb csapat a szérián belül. Mindeközben pedig már Bahreinben tesztelheti a F1-es Ferrarit és Alfa Romeót, mivel a csapat akadémiájának tagja.

Továbbra is szkeptikus vagyok Mick jövőjével kapcsolatban. Mielőtt belemennék a részletekbe egy kérdést tennék fel: tényleg azt szeretnék látni Michael Schumacher rajongói, hogy a fia az F1-ben lehessen bármi áron? Nyilván rengeteg erőfeszítést tett Mick a cél elérése érdekében, s nem is teljesített rosszul, azonban a csúcskategóriában hosszabb távon nem elég a név, a szerencse, a kapcsolatok.

  • Facebook
Mick Scumacher a Ferrari Akadémiájának tagjaként SF90 bemutatóján éppen az első Ferraris vb-címére hajtó Sebastian Vettellel beszélget /Kép forrása: Mick Schumacher Twitter/

Mick egyáltalán nem emelkedik ki a generációját illetően. Most lett 20 esztendős, jóllehet még abszolút nincs elkésve, hiszen Hamilton 22 évesen debütált a száguldó cirkuszban, Vandoorne vagy Giovinazzi pedig 25-26 évesen kapott teljes éves szerződést. A generációjából Lando Norris a McLarennél debütált idén, mindenképpen nagy az elvárás vele kapcsolatban, az F2-ben és az Ausztrál Nagydíjon is meggyőzően teljesített a száguldó cirkusz legfiatalabb titánja. Lance Stroll közel fél évvel idősebb Micknél, azonban már a harmadik évét kezdi az F1-ben. Persze ezt édesapja támogatása nélkül nem érhette volna el, azonban tapasztalat terén mindenképpen jóval Mick előtt jár. Mivel Lance közvetlenül az F3 megnyerését követően került az F1-be így innentől kezdve már nem lesz összehasonlítható a két versenyző pályafutása. George Russell 1 évvel idősebb Micknél, az F2-es sorozat megnyerését követően idén már a Williams színeiben debütált. Max Verstappen és Charles Leclerc csupán 1,5 évvel idősebbek Micknél, egyértelműen generációjuk legnagyobb tehetségei. Jelenleg még nem tudhatjuk, hogy a 1999-es, 2000-es korosztályból kik lehetnek Mick legnagyobb riválisai. A 1997-2000 közötti korcsoportból Versteppen, Leclerc, Russell, Norris, Stroll már az F1-ben versenyez. Hozzájuk képest még Micknek mindenképpen bizonyítania kell, továbbá van még mellette néhány név, aki az F1-be szeretne kerülni, például Daniel Ticktum vagy Jüri Vips esetleg a szintén Ferrari akadémista Callum Ilott.

Mick jó helyen van, hiszen a Ferrari akadémiájának tagja. A Ferrari juniorok közül Leclerc már a Ferrarinál, Giovinazzi pedig az Alfa Romeónál versenyez. Ne feledjük a Haas csapatot sem, ahol lenne szabad hely, akár Grosjean, akár Magnussen helyén. Az F1 vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy Mick Schumacher bármikor is az F1-ben szerepeljen. Ez egy soha vissza nem térő lehetőség. Mint tudjuk, az F1 inkább a pénzről, a showról, semmint a sportról, az egyenlő bánásmódról és a szponzor nélküli tehetségek felkarolásáról szól. Persze manapság csak 20 ülés van, korábban egy-egy szezon erejéig a mezőny végén be lehetett ültetni egy talán kevésbé tehetséges, de kellően szponzorált fiatal versenyzőt. Mivel rendkívül szoros a középmezőny és nincs utolsó csapat (a Williams csapatot kivenném a sorból, Mick karrierje szempontjából semmiképp nem opció), ezért megfontolandó, hogy egy újonc versenyző alkalmazása mekkora rizikó a konstruktőri bajnokság tekintetében. Persze egy rutinos versenyző mellett bevállalható, továbbá Mick Schumacher marketingértéke az egyik legnagyobb lenne a mezőnyben, vagyis bármit csinálna, bárhogyan is teljesítene a szponzorációja biztosan megtérülne a cégek szempontjából. S nem is kell sok szponzor, elég csak a Ferrari főszponzornak.

  • Facebook
Mick Schumacher 2019-ben a Prema csapat színeiben versenyez az F2-ben, a csapattársa, az indonéz Sean Gelael lesz /Kép forrása: Mick Schumacher Twitter/

Összességében várjuk meg ezt az évet. Nagyon kíváncsi leszek a tesztre, hiszen nemcsak ő, hanem Callum Ilott is lehetőséget kapott és nem túlzás azt állítani, hogy tapasztaltabb Micknél. Az F2-es szezont illetően pedig a Prema szempontjából nyilván szerencsés helyzetben van, továbbá a csapattársa, Sean Gelael sem a legnagyobb név a mezőnyben, azonban ne becsüljünk alá senkit, főleg úgy, hogy csak ezen a hétvégén kezdődik el az F2-es szezon. Mick szempontjából nyilván a sorozat megnyerése lenne a kulcs az F1-hez, ha ez idén nem sikerülne, akkor szerintem még egy évet biztosan maradna. Az F1 vezetősége, a Ferrari és a szponzorok is sok szempontból dönthetnek a sorsát illetően, azonban fontos, hogy Mick tehetsége és ne a pénz döntse el a kérdést, mert ahogy kezdtem is a cikket, senki sem élvezné igazán a már most a média célkeresztjében lévő Mick Schumachert, aki csak a neve és az apja általi kapcsolatai miatt került be a száguldó cirkusz mezőnyébe.

Címlapfotó forrása: Planet F1