Kategóriák
Formula 1

Övön aluli ütés a Ferrarinak: Hamilton nyert Kanadában Vettel büntetése révén

Vitatható ítélet után Hamiltoné Vettel győzelme.

Rendkívül fájó vereséget szenvedett ma Sebastian Vettel, hiszen győzelmét egy vitatható büntetés miatt veszítette el. A győzelem így Lewis Hamilton ölébe hullott, harmadiknak Charles Leclerc futott be.

 

Nem indult könnyen Hamilton versenye, hiszen a futamot megelőzően hidraulikus probléma lépett fel autójában, így a komplett motort ki kellett szerelni, majd a fékekkel is sokat bajlódtak a szerelők. A felvezető körre is nehezen tudott elindulni, Ricciardonak ki is kellett kerülnie őt. A rajtnál nem volt különösebb probléma, Albon autója került csak Perez és Giovinazzi szendvicsébe és rongálódott meg első szárnya. Vettel simán megtartotta első helyét, mögötte maradt a Hamilton, Leclerc, Ricciardo, Gasly sorrend. Hülkenberg azonban sikeresen megelőzte Bottast, megszerezve így a 6. helyet. A negyedik körben Norris megelőzte Verstappent, Vettel pedig közel 2 másodperces előnyt épített ki Hamiltonnal szemben. Nem tartott sokáig Norris sikere, hiszen Verstappen a hetedik körben sikeresen vissza támadott, majd igyekezett Bottas után. Eközben a két Racing Point mondhatni formációban haladva felugrottak a 11-12. helyre. Perez négy, Stroll öt helyett lépett előre.

Sárga zászlós jelzés lépett életbe az első szektorban, miután a 9. körben Lando Norris McLarenjén megadta magát a jobb hátsó kerék, vélhetően a féltengely tört el, így kiállni kényszerült a fiatal brit pilóta.

  • Facebook

Az elkövetkező körökben Verstappen folyamatosan ott loholt Bottas sarkában, de nem boldogult vele. Hülkenberg egészen a 17. körig várt az első kiállással, a negyedik helyről állt ki és sikerült Gasly elé visszatérnie, ezzel pedig a két Renault a 6-7. helyen haladt Ricciardo-Hülkenberg sorrendben. Eközben az élen megfagytak az erőviszonyok, Hamilton tartotta a 2 másodperces követési távolságot, Leclerc tőle további 4 másodpercre haladt.

Top 10 állása a 20. körben:

Vettel, Hamilton, Leclerc, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Hülkenberg, Stroll, Gasly, Giovinazzi.

Az élen haladókból Vettel kezdte a kiállásokat a 27. körben, új kemény keveréket kapott. Hamilton és Leclerc kint maradt. Még ebben a körben Giovinazzi az egyes kanyarban csúszott ki, szerencséjére éppen elkerülte a falat.  Hamilton végül nem húzta sokáig, két körrel később ő is kiállt, Bottas elé érkezett vissza.

A 33.  körben Sergio Perez az egyes kanyarban nagyon agresszívan előzte meg Romain Grosjeant, előre lépve a 13. helyre.

  • Facebook

Még ebben a körben boxba hajtott Leclerc, minek után Verstappen mögé, a 4. helyre érkezett vissza, ám két körrel később sikerült megelőznie a hollandot. Állás féltávnál:

Vettel, Hamilton, Leclerc, Verstappen, Ricciardo, Bottas, Hülkenberg, Stroll, Gasly, Sainz.

Bottas közben körökön keresztül próbálta megelőzni Ricciardot, ám nem nagyon boldogult vele, csak a 39. körben tudott elmenni mellette. A 40. körre Hamilton 1 másodpercen belülre került Vettelhez képest, ám egy hiba miatt kicsúszott DRS távolságon kívülre. Ugyan fékproblémákra panaszkodott, tartani tudta a másfél másodperces távolságot. Hátrébb eközben nagy taktikai csata zajlott Verstappen és Ricciardo között, hiszen Verstappen kiállása után friss gumikon jóval gyorsabb lehet majd a Renault-nál. Eközben Stroll a 46. körben állt ki először kereket cserélni a 8. helyről, és a 10. helyre tudott visszajönni.  Vettel a 48. körben kicsúszott a pályáról, visszatérve épp Hamilton elé jött vissza, miközben a fal felé szorította őt. A versenybíróság vizsgálat alá is vonta az esetet.

  • Facebook

Verstappen az 52. körben megelőzte Hülkenberget, majd nem sokkal később Ricciardot is, így az 5. helyre ugrott fel.

Az 58. körben megjött a Vettel – Hamilton eset ítélete: 5 másodperces időbüntetéssel büntették Vettelt. Nem maradt más választása, rá kellett kapcsolnia, hogy kiautózza a különbséget. Ekkor 2,5 másodperccel haladt Hamilton előtt, de kétséges volt, hogy sikerül-e megdupláznia előnyét. Ez olyannyira nem sikerült, hogy Hamilton inkább még faragott hátrányából, a 64. körre már másodpercen belülre ért.

3 körrel a vége előtt a 17. helyről rajtoló Lance Stroll előzte Sainzot a 9. helyért, nagyszerű versenyt futva. Még ebben a körben a Mercedes kihozta Bottast friss gumikért, és rámentek a leggyorsabb körért járó plusz 1 pontért, mely sikerült is neki. A kockás zászló lendítéséig Vettel már nem tudott kellő távolságot kiautózni, így az időbüntetése miatt Hamiltoné a győzelem, Vettel a második, Leclerc a harmadik. Vettel a levezető körön nagyon csalódott rádióüzenetet fogalmazott meg, továbbra sem értette a rá kiszabott büntetést. Egy valami biztos, ez az ítélet még nagy hullámokat fog kiváltani.

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

 

  • Facebook