Kategóriák
Formula 1

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Kanadai Nagydíjon

Lábtörés, mellkasi és égési sérülés, halál. Ha balesetről van szó, a Kanadai Nagydíjon is történt néhány durva eset.

Lábtörés, mellkasi és égési sérülés, halál. Mint az látható, a Kanadai Nagydíj sem tréfál, ha balesetről van szó. Cikksorozatunk soron következő részében ismét komoly bukások szerepelnek. A lista végén ismét szavazhattok arról, hogy szerintetek melyik bukás volt a legnagyobb.

 

Hétvégén az F1 mezőnye az egyik leggyorsabb pályára látogat el, melynek az otthonául szolgáló Montreal egy indián településre épült. Városi pálya nagy végsebességgel és kemény féktávokkal? Szinte garantáltak a nagy csattanások, a pálya pedig keményen bünteti a hibákat. Montreal rendelkezik egy olyan ikonikus pályaszakasszal is, melyet talán minden F1 rajongó ismer; ez a Bajnokok Fala, mely már számos “áldozatot” szedett. Néha azonban elég csak egy nagyobb eső, és potyognak az autók.

Korábbi Roncsderbis cikkeinket már megnézted?

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Monacói Nagydíjon
Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Spanyol Nagydíjon

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Kínai nagydíjon
Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a bahreini nagydíjon

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset az ausztrál nagydíjon

Most pedig nézzük is meg a jelölteket, melyeket ismét időrendi sorrendben adunk meg, a végén pedig ne felejtsetek el szavazni a szerintetek legnagyobb bukásra. Amennyiben a cikkbe ágyazott videó nem indul el, abban az esetben csak kattintsatok a videó fejlécére és a YouTube-on nyílik meg, akkor pedig már elindul!

 

Jean-Pierre Jabouille – 1980

 

Jean-Pierre Jabouille számára nem termett túl nagy babér az F1-ben, mindössze 2 győzelmet szerzett. Igaz az egyik meglehetősen örömteli volt számára és az egész francia népnek: Az 1979-es francia nagydíjat a Renault autójával megnyerte, így a francia nagydíjat francia autóval egy francia pilóta nyerte meg. Az 1980-as kanadai nagydíjon történt balesetében azonban eltörte lábát, és bár 1 évvel később visszatért, karrierje néhány futamot követően véget ért.

 

 

Riccardo Paletti – 1982

 

Az 1982-es Kanadai Nagydíj rajtját megelőzően, már a rajtrácson állva jelezte a pole-ban álló Ferraris Didier Pironi, hogy autója lefulladt, így nem tud elindulni. A rajtot mégsem szakították meg, és a hátulról érkező Paletti közel 180 kilométer per óra körüli tempóval egyenesen a Ferrariba rohant. Paletti súlyos mellkasi sérülést szenvedett, autója pedig lángra kapott. Hosszú percekig tartott, mire kiszabadították a lángok közül és kórházba tudták vinni, de már nem lehetett rajt segíteni. Szörnyű mellékszál, hogy Paletti édesanyja a lelátóról nézte végig fia borzalmas halálát.

 

 

Derek Warwick – 1988

 

Warwick autója a pályára került homokon megcsúszott, aminek a vége egy csúnya bukás lett. Szerencsére nem esett komolyabb baja.

 

 

Alessandro Nannini & Jean Alesi – 1990

 

Esős káoszfutam volt az 1991-es Kanadai Nagydíj, ahol előbb Nannini csúszott ki, majd később pontosan ugyanott Alesi is, hogy aztán autójával pont társa négykerekűjének tetején kössön ki.

 

 

Ivan Capelli – 1992

 

Capelli nagyon rosszkor kapta meg a Ferraris ülést, hiszen az 1992-es Ferrari kész katasztrófa volt. Az ebben az évben rendezett nagydíjról sem távozhatott szép emlékekkel, de legalább a feje a helyén maradt. Történt ugyanis, hogy autójával a betonfalba állt, annak jobb elejét teljesen leírta, és csak néhány centi választotta el attól, hogy a feje a falnak csapódjon.

 

 

Olivier Panis – 1997

 

Az 1997-es futam 18. körében járunk, amikor Panis autójának kitört a hátulja, keresztbe fordult majd nyílegyenesen a pálya szélén lévő gumifalba csapódott. Panis lábát törte, ami egész karrierjét megpecsételte. Hiába gyógyult fel, többé már nem volt olyan gyors.

 

 

Wurz, Herbert, Alesi, Panis, Trulli – 1998

 

Mondhatni klasszikus tömeg-balesetnek lehettünk szemtanúi 1998-ban, amikor a fent nevezett pilóták a rajtot követően nem várt módon találkoztak a pályán. Mivel 5 autót kellett menteni, a versenyt piros zászlóval megszakították.

 

 

Robert Kubica – 2007

 

Kubica a hajtűhöz közeledve próbálta megelőzni Jarno Trullit, aki amúgy pont arról volt híres, hogy nem adta könnyen a pozícióját. Trulli kijjebb is szorította Kubicát, aki így megcsípte a pálya mentén lévő fűsávot, majd megdobta egy bucka és onnantól csak utas volt az autóban. Közel 230-as tempónál repült el, telibe kapott egy falat, és onnan gellert kapva, a BMW hosszanti tengelye körül többször is átfordulva visszacsúszott a pályára, keresztezve az érkező Vettel útját. Végül őt nem találta el, ám mire megállt, addigra szörnyű látványt nyújtott a BMW; az oldalára fordult roncsból még Kubica lábai is kilógtak. A lengyel pilóta megúszta egy boka sérüléssel és a következő futam kihagyásával.

 

 

Felipe Massa & Sergio Perez – 2014

 

Igen nagy csattantást hozott össze Massa és Perez a 2014-es futam utolsó körében, miután Massa a féktávon hátulról belement Perezbe. A felek egymást hibáztatták, és még a szakértők sem értettek egyet abban, hogy ki volt a hibás. Perez minimálisan balra mozdult a féktávon, Massa azonban érthetetlen módon kicentizte a manővert, miközben balra rengeteg helye volt még. Szerencsére egyik pilótának sem esett baja.

 

 

Brandon Hartley & Lance Stroll – 2018

 

A Toro Rosso francia pilótája és a helyiek reménysége egyszerre érkeztek meg az 5-ös kanyarba. Stroll alatt megcsúszott az autó, ám mire összeszedte azt, nem maradt hely Hartley-nak, így összeértek és a vége egy elég nagy csattanás lett. A Toro Rosso a levegőbe emelkedett, majd autóik összeakadva csúsztak ki a bukótérbe. Hartleyt a baleset után helikopterrel kórházba vitték, végül azonban kiderült, hogy nincs komolyabb baja.

 

 

[forminator_poll id=”3520″]