Kategóriák
Formula 1

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Magyar Nagydíjon

Agyrázkódás, koponyatörés, életmentő műtét. Avagy a Hungaroring sem veszélytelen.

Hétvégén ismét a Hungaroringre látogat az F1 mezőnye, mely bár kétségkívül a lassabb és technikásabb pályák közé tartozik, számos kiváló futamot is magáénak tudhat. Ám nem csak szép pillanatok, de komoly balesetek is köthetőek a mogyoródi aszfaltcsíkhoz.

 

Bernie Ecclestone hatalmasat húzott, amikor az F1-et elvitte a keleti blokkba, mi pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy hazánk 1986 óta állandó helyszínnek mondhatja magát szeretett sportunk naptárában. Bár csupán a sorozat 37. évében csatlakoztunk, mégis a 10 legtöbb futamot rendező helyszín között találhatjuk magunkat, és mondhatni történelmi helyszínnek tekinthetjük a Hungaroringet. Szerencsére a pilóták nagyon szeretnek itt versenyezni, igazi kihívás a forróság közepette versenyezni ezen a technikás pályán. Az F1 vezetése is nagyon elégedett a szervezéssel és a helyszínnel, nem véletlenül sikerül újra és újra szerződés hosszabbítást elérni. Ugyan nem mindig izgalmasok az itteni futamok, ám több kifejezetten emlékezetesre is volt példa. 1997-ben a totálisan esélytelen Hill majdnem megnyerte a futamot, 2006-ban Jenson Button itt aratta első győzelmét a Hondával egy esős káoszban, és Daniel Ricciardo 2014-ben egészen elképesztő sikert ünnepelhetett. Ezen felül még számos fantasztikus pillanatról számolhatnánk be, de jelen cikknek nem ez a feladata. Mint az lenni szokott, nem csak boldog és felhőtlen pillanatokat éltek át a pilóták ezen a pályán, több nagyobb bukást is átélhettek. Igyekeztünk ismét összeszedni a 10 legnagyobbat, melyeket ismét időrendi sorrendben adunk meg, a végén pedig ne felejtsetek el szavazni a szerintetek legnagyobb bukásra. Amennyiben a cikkbe ágyazott videó nem indul el, abban az esetben csak kattintsatok a videó fejlécére és a YouTube-on nyílik meg, akkor pedig már elindul!

 

Michael Schumacher – 1992

Az akkor még nagyon fiatal Schumacher egy roppant kellemetlen szituációba került, hiszen autójáról nemes egyszerűséggel leszakadt a komplett hátsó szárny, az így hirtelen eltűnő tapadást miatt pedig rögtön forogni kezdett, majd a sóderágyban végezte.

 

 

Taki Inoue – 1995

Taki Inoue Footwork-jében megadta magát a motor. A pálya szélére húzódott japán pilóta igyekezett segíteni a műszaki mentésben, amikor az időközben kiérkező orvosi autó elütötte őt. Próbált állva maradni, ám kisvártatva összerogyott; eltört a lába…

 

 

Jean Alesi – 1995

Alesi az időmérőn túlerőltette a Ferrarit, aminek előbb megpördülés, majd egy komoly csattanása lett a vége. A köznyelv – lévén a Hungaroring kanyarjainak hivatalosan nincs neve – azóta is Alesi-kanyarnak hívja a 11-es fordulót.

 

 

Ralph Firman – 2003

Firman pontosan úgy járt, mint 11 évvel korábban Schumacher, viszont esetében nagyobb tempóval történt a baleset, és ő még csattant is. Mivel agyrázkódást szenvedett, Baumgartner Zsolt ülhetett be a helyére a Jordan volánja mögé, így hazai közönség előtt mutatkozhatott be.

 

 

Rubens Barrichello – 2003

Felfüggesztés hiba miatt esett ki Barrichello a 2003-as Magyar Nagydíjról, az eset során pedig tehetetlen volt.

 

 

Christian Klien & Jack Villeneuve – 2005

Klien és Villeneuve kerekei összeértek, így egy szép, levegőben bemutatott átfordulással bizonyította be az osztrák pilóta, hogy a Red Bull szárnyakat ad. Közben, hogy a Red Bullnál teljes legyen az öröm, DC és kiesett az Alonsoval történt ütközése miatt.

 

 

Felipe Massa – 2009

Amikor a 2009-es évre gondolok, sorrendben ez ugrik be: Brawn GP, dupla fedeles diffúzor, Force India pole és Massa balesete. Szegény Massa-t a Barrichello autójáról lerepülő, közel 1 kg-os rugó találta fejen közel 250 Km/h-s sebességnél. Eszméletét elvesztve a gumifalba csapódott, miközben súlyos koponyasérülést szenvedett. Életét első körben a gyors helyszíni beavatkozás mentette meg, majd mentőhelikopterrel a Honvéd kórházba szállították, ahol életmentő koponyaműtétet végeztek el rajta és napokig kómában tartották. Ekkor már látszott, hogy túléli, de azt még nem tudták, hogy teljes emberként fog-e visszatérni. Sikeresen felgyógyult, de a baleset után többé már nem tudott azon a szinten teljesíteni, mint előtte.

 

 

Sergio Perez – 2014

Elég volt egy szélesen vett kanyar, a vizes fű és máris a bokszutca falában találta magát Perez.

 

 

Sergio Perez – 2015

Lehetséges, hogy ízlett Pereznek az 1 évvel korábbi baleset, így repetát kért. Az biztos, hogy emelte a tétet és egy nagyon látványos bukást hozott össze. Szerencsére sértetlenül elhagyta az autót.

 

 

Nico Hülkenberg – 2015

A 2015-ös Magyar Nagydíjat egészen biztosan elfelejtené Hülkenberg, hiszen a váratlanul leszakadó első szárnya egy erős eredmény lehetőségétől fosztotta meg őt. 

 

[forminator_poll id=”4246″]