Kategóriák
Formula 1

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Monacói Nagydíjon

Agyrázkódás, kóma, halál. Nem csak szép, de veszélyes is Monacói Nagydíj.

Agyrázkódás, kóma, égési sérülés és halál. Cikksorozatunk soron következő részében, melyben az aktuális versenyhétvégék előtt bemutatjuk az adott pályán történt 10 legnagyobb balesetet, ismét komoly bukások szerepelnek. A lista végén pedig ismét szavazhattok arról, hogy szerintetek melyik bukás volt a legnagyobb.

 

Hétvégén az F1 mezőnye a legnagyobb presztízsű helyszínre látogat el. A monacói hercegségben győzni különleges dolog, minden pilóta szeretne legalább egyszer diadalmaskodni a szűk utcai pályán. A monacói győzelem egyébként az indianapolisi 500 mérföldes és a Le Mans-i 24 órás autóversennyel együtt alkotja a Tripla koronát (Triple Crown of Motorsport). Ez a díj ugyan nem hivatalos, azonban óriási dolognak számít. Eddig mindössze egyetlen pilótának sikerült megszereznie, és az nem más, mint Graham Hill. 1-1 győzelemre van tőle Fernando Alonso, Juan Pablo Montoya, A. J. Foyt, Bruce McLaren és Jochen Rind.

Monacóban gyorsnak lenni azonban egyáltalán nem könnyű. A pálya rendkívül szűk, egyenesek alig találhatóak rajta és előzni csak nagy nehézségek árán lehet. Igazán gyors itt csak az tud lenni, aki a pályát teljes mértékben kihasználja és a korlátokat érintőre veszi. A pálya azonban könyörtelenül bünteti a hibákat, míg a vezetői képességeket a felszínre emeli. Egy gyengébb autóval is lehetséges a jó szereplés, hiszen itt elsődlegesen a pilótáé a döntő szerep, míg a motorerő nem lényeges szempont a köridőt tekintve.
Monacóban számos nagy győzelmet arattak már, és talán pont ennyi nagy baleset is volt. Akad köztük mai szemmel nézve igazán megdöbbentő is, vagy épp olyan, ahol szimplán nem adta ki a pilótának is így borult nagyot.

Korábbi Roncsderbis cikkeinket már megnézted?

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Spanyol Nagydíjon
Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a Kínai nagydíjon
Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset a bahreini nagydíjon

Roncsderbi: a 10 legnagyobb baleset az ausztrál nagydíjon

Most pedig nézzük is meg a jelölteket, melyeket ismét időrendi sorrendben adunk meg, a végén pedig ne felejtsetek el szavazni a szerintetek legnagyobb bukásra. Amennyiben a cikkbe ágyazott videó nem indul el, abban az esetben csak kattintsatok a videó fejlécére és a YouTube-on nyílik meg, akkor pedig már elindul!

 

Alberto Ascari | 1955

1952 és 1953 legendás olasz világbajnoka, az F1 egyik legnagyobb alakja hatalmas, és igazán megdöbbentő balesetet szenvedett el 1955-ben. Stirling Moss autójából elfolyt az olaj, ezen Ascari megcsúszott és egyenesen a tengerbe zuhant autójával. El is süllyedt azzal együtt, ám végül ki tudta magát csatolni és sokkos állapotban ugyan, de a felszínre emelkedett. Mit gondoltok, Ascari sokat pihent eme szörnyű baleset után? Nem mondhatnánk. Alig 4 nappal később már újra autóba ült egy 1000 km-es versenyre készülvén Monzában, ám a harmadik körben egy óriási bukást követően életét vesztette.

 

 

Lorenzo Bandini | 1967

Bandini Ferrarijával eltalálta a pályát szegélyező szalmabálákat, amitől autója felborult. Ő az autó alá szorult, a tankból folyó benzin pedig lángra kapott. Próbálták ugyan kimenteni a roncsból, de mire ez sikerült, már 3 perce bent volt az égő autóban. Ekkora a mellkasi és borda sérülései voltak a legkisebb gondok, hiszen harmadfokú égési sérüléseket szenvedett; a teste több, mint 70%-a megégett. Végül 3 nappal a baleset után belehalt sérüléseibe.

 

 

Derek Daly | 1980

Egyből a rajt után összeütközött egymással Derek Daly és Bruno Giacomelli. A látványos incidenst nem úszta meg Jean-Pierre Jarier és Alaint Prost sem, ám ami a legfontosabb, senkinek nem esett komoly baja ebben a látványos balesetben.

 

 

Martin Brundle | 1984

Brundle aktív évei során több nagy balesetet is elszenvedett, és ez is közéjük tartozik. A Tabacban beesett a fékpedálja, majd a fékerő-elosztó kábel megnyomta a gázpedált. Brundle feje előbb a szalagkorlátnak, majd az aszfaltnak csapódott. Autója jobb oldala rommá tört, majd az oldalára fordult. A pályamunkásoknak kellett vissza fordítani a roncsot, hogy ki tudják szabadítani a pilótát.

 

 

Nelson Piquet & Riccardo Patrese | 1985

Komoly bukást hozott össze a két egykori csapattárs, mely során még lángcsóvák is felcsaptak. Ugyan a csattanás nem volt kicsi, szerencsére egyből kiszálltak az autókból.

 

 

Patrick Tambay | 1986

Martin Brundle és Patrick Tambay a Mirabeau-kanyarban hoztak össze egy komoly csattanást. Tambay zárta az ívet, Brundle autója pedig a levegőbe emelkedett és átrepült társa felett, miközben tengelye körül is átfordulva a szalagkorlát állította meg.

 

 

Michele Alboreto & Christian Danner | 1987

Alboreto és Danner balesete precedens értékű döntést hozott magával, ugyanis Dannert az egész versenyhétvégéről kizárták. Az esetről így írt a Formula.hu:

“A hétvége kezdetén egyébként egy súlyos baleset borzolta a kedélyeket: Christian Danner Zakspeedje és Alboreto Ferrarija ütközött, aminek következtében utóbbi autó a levegőbe repült és kigyulladt. A FISA olyan döntést hozott, amire korábban sosem volt példa: Dannert kizárták a teljes versenyhétvégéről annak ellenére, hogy rengetegen tiltakoztak – köztük maga Alboreto is, aki úgy érezte, hogy nem lehet a németet hibáztatni a bukásért…”

 

 

Karl Wendlinger, 1994

A csütörtöki edzésén Wendlinger elveszítette uralmát autója fölött, és az alagút utáni sikán gumifalának csapódott. Eszméletét elveszítette, majd ezután két héten át kómában feküdt. Sikeresen felépült és 1995-ben visszatért a mezőnybe, ám 4 futam után Peter Sauber kiadta útját.

 

 

Jenson Button | 2003

Akárcsak Wendlinger, Button is az alagútból kijövet szenvedett balesetet. Ugyan eszméletét ő is elveszítette egy rövid időre, lényegesen jobban járt az addigra már jelentősen fejlődött biztonsági intézkedéseknek hála. Végül a futamot ki kellett hagynia, de olcsón megúszta ezt a cseppet sem veszélytelen becsapódást.

 

 

Sergio Perez | 2011

Perez az időmérő vége előtt az alagútból kiérkezve (hol máshol) oldalba kapta a korlátot, amitől irányíthatatlanul sodródni kezdett autója, majd nagy sebességgel oldalról a gumifalba csapódott. Agyrázkódást szenvedett és a vasárnapi futamon nem is indulhatott el. 

 

 

 

[forminator_poll id=”3360″]