Kora reggel kaptuk a hírt, miszerint tragikus hirtelenséggel, 66 éves korában elhunyt Charlie Whiting, a Formula–1 versenyigazgatója. Halálát egy ma hajnalban bekövetkezett tüdőembólia okozta. Egy emberként gyászol a paddock és az F1 világa.

Charlie több, mint 40 éve a sportágban van, neve egybe forrt bele. 1977-ben a Hesketh istálló szerelőjeként kezdett, ahonnan 1980-ra Bernie Ecclestone csapatához, a Brabhamhez igazolt. Itt főmérnökként szerepet vállalt Nelson Piquet-t 1981-es és 83-as világbajnoki címében. Az FIA-hoz végül azért csatlakozott 1988-ban, mert Ecclestone eladta csapatát. 1997-től már állandó versenyigazgató volt. Sokaknak talán egyik feladatáról ugrik be elsőre; ő indította el a futamokat, és ha valamiért új rajtot kellett venni, arról is ő határozott. Ezen felül a sportág technikai bizottságát és a versenypályák biztonságát felügyelő bizottságot is vezette.

„Óriási szomorúság tölt el Charlie hirtelen elvesztése kapcsán. Évtizedek óta ismertem őt, kiváló versenyigazgató volt, központi és megkerülhetetlen figura az F1-ben, aki megtestesítette a sportág szellemiségét. Távozásával a Formula–1 elveszítette egy hithű barátját és a sportunk egy rendkívül karakteres nagykövetét” – fogalmazott az FIA hivatalos honlapján Jean Todt, a szervezet elnöke.

Hogy helyét ki veheti át, azt még nem lehet tudni. Vélhetően most egy ideiglenes versenyigazgatót fognak kijelölni, amíg megtalálják méltó utódját. Olvastunk már azonban néhány lehetséges jelöltről; szóba jöhet Oliver Grodowski, a Formula-E versenyeit irányító szakember, esetleg Eduardo Freitas, aki a WEC futamait felügyeli. A hétvégi futamot állítólag  az Ausztrál Autósport Szövetség versenyigazgatója, Tim Schenken vezényli majd le. 

Share This