Kategóriák
Formula 1

Tizenegyes Kanyar: Belga Nagydíj

Leclerc első győzelmét aratta, Hamilton tovább növelte előnyét. Lássuk, hogy ki győzött meg minket leginkább.

Az utóbbi hónapokban sorozatban több izgalmas futammal szolgált számunkra az F1, így volt miről beszélni. A nyári szünet után azonban egy tragikus baleset árnyékában kellett teljesíteniük a pilótáknak, így azt sem tartjuk kizártnak, hogy a Belga Nagydíjon mutatott formájukra ez kihatással volt. Bárhogy is legyen,visszatérő rovatunkban hétvégi teljesítményük alapján értékeltük teljesítményüket.

 

Spa-Francorchamps, ahogy arra a legtöbben számítottak, elhozta a Ferrari idei első győzelmét. A futamgyőztes Charles Leclerc győzelmét az F2-es futamon történt tragikus balesetben elhunyt Anthoine Hubertnek ajánlotta, a motorsport közösség pedig együtt gyászolta a fiatal pilótát. Számunkra is nagyon megrázó volt ez a hétvége, szörnyű érzés nyomon követni egy ilyen tragikus eseményt. Persze az élet nem állhat meg, így a pontozást is tovább folytattuk. Igyekeztünk figyelembe venni az egész hétvégi teljesítményt, nem csak a futamon látottakat. Ahogyan eddig, úgy most is a legmagasabb pontszámmal díjazott pilótától haladunk a számunkra legkevésbé meggyőzőig. Az értékelés során minden szerkesztőségi tag egy 1 és 10 közé eső egész számmal illette az adott pilótákat, majd ezeket átlagoltuk és két tizedesjegyig jelenítettük meg az eredményeket.

Akik meggyőztek minket:

Charles Leclerc egy Bahreinhez hasonló hétvégén van túl, hiszen kis túlzással, de érinthetetlen volt a Belga Nagydíjon. A különbség most annyi, hogy nem hátráltatta technikai hiba, így magabiztosan húzhatta be élete első győzelmét. Parádésan vezetett Lando Norris is, akit élete legjobb eredményétől a Renault motor meghibásodása fosztott meg, de szintén említésre méltó volt Alexander Albon teljesítménye. Ugyan egy Red Bullal a 17. helyről az 5-re felkapaszkodni manapság nem akkora fegyvertény, de nem elhanyagolható körülmény, hogy csak ezen a hétvégén ült át a Toro Rossoból. Mindössze 12 F1-es futammal a háta mögött mindenképp megsüvegelendő teljesítmény.

Akiktől nem estünk hasra:

Sebastian Vettel és Valtteri Bottas. A Ferrari németje bár elismerésre méltóan hozta a mozgó akadály szerepét és ezzel segítette Leclercet, mégis jelentősen elmaradt tempója a futamgyőztes csapattársáétól, időmérőn és versenyen egyaránt. Bottas néhány nappal ezelőtt komoly születésnapi ajánlatot kapott a Mercedestől, hiszen szerződését egy újabb évvel toldották meg. Ennek ellenére mindössze a kötelezőt hozta hétvégén, nem láttuk, hogy bármilyen szinten is “harapott” volna.

Akikben csalódtunk:

Max Verstappen a hétvégi nagydíjat megelőző 20 versenyen az első ötben végzett, higgadt és érett versenyzést mutatott. Ennek is köszönhetően idén egyedül ő tűnt veszélyesnek a két Mercedesre, teljesítménye pedig a teljes nemzetközi és hazai sajtót is lenyűgözte. Sajnos azonban most rögtön az első kanyarban olyan szituációba keveredett, melyeket már jó ideje maga mögött hagyott. Kimi Raikkönennel való ütközéséről természetesen megoszlanak a vélemények; számos vélemény az ő számlájára írja az ütközést, míg sokan szimpla verseny-balesetnek ítélik az ominózus kontaktot. Pálca törés helyett minden esetre az biztos, hogy lehetett volna okosabb is a rajt után, lényegében hazai pályáján pedig jóval többre számítottunk tőle.

Végezetül pedig lássuk a listát:

 

Helyezés Pilóta Pontszám Helyezés Pilóta Pontszám
1. Charles Leclerc 9,75 11. Sebastian Vettel 6,63
2. Lando Norris 9,5 12. Valtteri Bottas 6,63
3. Alexander Albon 9,25 13. Kimi Raikkönen 6,38
4. Lewis Hamilton 8,88 14. Nico Hülkenberg 6,13
5. Sergio Perez 8,75 15. Carlos Sainz 5,5
6. Daniil Kvyat 8,25 16. Max Verstappen 5,5
7. Pierre Gasly 7,13 17. Kevin Magnussen 5,5
8. Lance Stroll 7,13 18. Antonio Giovinazzi 5,5
9. Daniel Ricciardo 6,75 19. Romain Grosjean 5
10. George Russell 6,63 20. Robert Kubica 4,88