Kategóriák
Formula 1

Tizenegyes Kanyar: Kína

Túl estünk az 1000. futamon, felejtsük is el gyorsan. A pilóták azonban most sem szabadulnak a pontozás alól. Így értékeltük őket a Kínai Nagydíjon látottak alapján.

Megérkezett Tizenegyes Kanyar nevű cikksorozatunk legújabb része, melyben a hétvégi Kínai Nagydíjon látottak alapján értékeljük a pilóták teljesítményét. 

 

Egy fantasztikus versenyt hozott az F1 999. futama Bahreinben, majd következett a millennium, 1000. futam Kínában. Nos, bár kihagyhattuk volna, hiszen az egy sima, egy fordított elv alapján ez most egy nagyon gyenge futam lett. Próbáltuk élvezni, de néhány üdítő momentumon kívül nehéz említésre méltót találni benne. Korábbi Tizenegyes Kanyaros cikkeink alább:

Tizenegyes Kanyar: Melbourne
Tizenegyes Kanyar: Bahrein

Ha a futamot egy és tíz között értékelnénk, mondhatnánk, hogy Egy pont és más semmi, de jelen cikkünk a pilóták értékelésével foglalkozik. Lássuk is hát, hogy kik hozták a kötelezőt, és kik okoztak csalódást vagy épp kellemes meglepetést számunkra. A továbbiakban ismét a legmagasabb pontszámmal díjazott pilótától haladunk a számunkra legkevésbé meggyőzőig. Az értékelés során minden szerkesztőségi tag egy 1 és 10 közé eső egész számmal illette az adott pilótákat, majd ezeket átlagoltuk és két tizedesjegyig jelenítettük meg az eredményeket.

 

Alexander Albon – 8,89

Melbourne-ben még a 12. helyen, 6,09-es értékeléssel végzett a Tizenegyes Kanyarban Albon, majd jött Bahrein, ahol már az 5. lett 7,9-es pontozással. És most, túl a Kínai Nagydíjon, szerkesztőségünk egyértelműen az első helyre rangsorolta a fiatal thai pilótát. Élete harmadik F1-es versenyén csupán a boxutcából indulhatott, miután az FP3-on rommá törte Toro Rosso-ját, kétségtelenül a kínai futamok egyik legnagyobb zakóját összehozva. Majd jött a vasárnap, és tökéletes versenyzést bemutatva egészen a 10. helyig verekedte fel magát. Az utóbbi évek egyik legnagyobb meglepetése az ő teljesítménye, nem csoda, hogy Franz Tost rendre dicsérettel illeti őt.

Lewis Hamilton – 8,33

Hamilton épp, hogy csak lecsúszott a pole-pozícióról, melyet csapattársa, Bottas happolt el előle. Másnap azonban utóbbi időkben látott formájától eltérően egy kiváló rajtot vett, és azonnal átvette a vezetést. Ezt végül ki sem engedte a kezéből, és magabiztosan húzta be a győzelmet, idén zsinórban másodjára. Mivel Bottas második lett, 1 pontos hátrányából 6 pontos előnyt kovácsolva várja a bakui versenyt.

Sergio Perez – 8,22

Szombaton csupán a 12. helyre tudott kvalifikálni, ami vélhetően a maximum volt ezen a pályán a hétvégi erőviszonyokat figyelembe véve. Azonban a rajt előtti pillanatokban vélhetően mérnöke fogadást akart kötni vele a rádióban, miszerint „fogadjunk, hogy nem tudsz 8 kanyar alatt 4 pozíciót szerezni!”, mire Perez egy „Fogd meg a söröm” -mel válaszolt. Így is lett, hiszen mire a 8-as kanyarig elért, már Kvyat, Hülkenberg, Grosjean és Magnussen is az áldozatai között szerepelt. Erről egyébként videós anyag is árulkodik, melyet ITT tudtok megtekinteni. Pozícióját a verseny végéig tartani tudta, és értékes pontokat szerzett a Racing Pointnak.

Max Verstappen – 8

Ismét Verstappen volt az, aki a Red Bull vitorlájába fújta a szelet. Az időmérőn ugyan még nem, de a versenyen már szét tudta választani a két Ferrarit, és egy 4. hellyel gazdagodott az 1000. futamon. Nem mellesleg Vettel ellen most ésszel versenyzett, nem úgy, mint tavaly, ezt külön értékeltük benne. Gasly továbbra sem ér a nyomába, egyértelműen ő a vezér.

Kimi Raikkonen – 7,89

Kimi harapott, de nagyon. Jó volt látni, ahogy nagy kedvvel versenyez, és a 13. helyről egészen a 9. pozícióig menetel. Kis szerencsével talán még Ricciardo-ra s Perezre is veszélyes lehetett volna, ám ez így is egy kiváló teljesítmény volt tőle (ismét). Csapattársát továbbra is lazán veri, az Alfa Romeo összes pontját ő szállította eddig, amivel nem mellesleg az 5. helyen állnak a konstruktőrök között.

Daniel Ricciardo – 7,89

Végre egy hétvége, amikor minden klappolt neki. Az időmérőn hajszállal legyőzte Hülkenberget, és a top csapatok mögötti legjobb, 7. rajthelyről várhatta a startot. A rajt után elment mellette Perez a 7-es kanyarban, de a 8-asban visszavette a pozíciót, és a célig ki sem eresztette a kezéből, megszerezve így első Renaults pontjait.

Charles Leclerc  – 7,11

Minimális hátránnyal végzett Vettel mögött az időmérőn, így pedig a 4. helyről vágott neki a futamnak. Sikerült is német csapattársa elé kerülnie, ám a Ferrari egy vitatható csapatutasítás révén a német mögé küldte őt, mondván annak jobb a tempója. Ebből sokat nem láttunk, és a Ferrari magát tökön lőve egy 3-4. helyet elcserélt egy 3-5. helyre.

Sebastian Vettel – 7

Sovány vigasz lehet számára, hogy az időmérőn le tudta győzni Leclerc-et, hiszen a Mercedesektől messze volt még így is. És a versenyen sem lehetett volna túl boldog, mert nagyon úgy nézett ki, hogy csapattársa mögött végez majd, míg nem előre nem rendelték őt. Felejthető hétvége, de ami az autóban volt, az végül is pontokban is megjelent.

Valtteri Bottas  – 6,78

A pole-pozíciót ugyan magabiztosan megszerezte, ám a rajtnál rögtön el is ment a győzelmi esélye. Hamilton faképnél hagyta őt, és onnantól esélye sem volt ellene. 6 pontos hátrányba került Hamiltonhoz képest, ami ugyan nem sok, de ha Lewis elkapja a fonalat, akkor kapaszkodnia kell.

Lando Norris – 6,44

A két McLaren épp, hogy bejutott a Q2-be, Norris pedig 4 tizedet kapott Sainztól. A futam első körében tehetetlen volt a becsapódó Kvyat-tal szemben, autója meg is sérült. Végül az 50. körben kiállt a versenyből, valószínűleg gyorsan elfelejtené ezt a hétvégét.

Nico Hülkenberg – 6,44

Először kapott ki Ricciardotól az időmérőn, igaz csak minimális különbséggel. Vasárnap már az első körben hátrébb csúszott, majd a 16. körben a Renault ismét megkotlott alatta.

George Russell – 6,33

Az időmérőn hajszállal verte csak Kubicát, akinek az egy körös tempójával nincs gond. A futamon azonban már magabiztosan verte Kubicát, versenytempóban jelenleg nem ellenfél számára a lengyel.

Pierre Gasly – 6,11

Futamról futamra erősödik, ezt a pontozásán is láthatjuk. Ez azonban még mindig kevés, épp csak a minimumot hozza a Red Bullal. 9 tizedet kapott Verstappentől az időmérőn, a versenyen meg 1 percet! Felkészül Albon vagy Kvyat?

Lance Stroll – 5,89

Bár túl sok jót nem, de nagyon rosszat sem tudunk a hétvégéjéről írni. Q1-es kiesés, majd a futamon nem tudott előrébb jutni. Végig a 12-13. helyeken próbálkozott, de ebben a futamban nem volt több. Minden esetre most alaposan kikapott Pereztől.

Romain Grosjean – 5,89

Micsoda hullámvasút a Haas-nál. Az edzéseken sehol semmi tempó, majd sima Q3-ba jutás, hogy aztán a futamon megint csak keresgéljék a tempójukat. 11. helyével épp lecsúszott a pontról Grosjean.

Daniil Kvyat – 5,56

1 tizeddel lecsúszott a Q3-ról, míg csapattársa csak a boxból rajtolhatott. Ennek ellenére az első körös darálóba kerülése miatt megsérült az autója, és a 41. körben kiállni kényszerült, miközben Albon pontot szerzett.

Robert Kubica – 5,33

Kubica saját bevallása szerint is el van veszve, tanácstalan. Míg korábban az egy körös tempója volt rossz, és a versenytempója kiváló, addigra ez most megfordult és nem érti miért. Az időmérőkön nagyon közel van Russelhez, aztán a futamokon meg nagyon kikap. Kissé feljebb tudtuk értékelni őt, de jelenleg kb ez a maximum.

Carlos Sainz – 5,22

Időmérőn és versenyen is Norris előtt végzett (igaz ez nem volt nehéz, mivel Norris kiesett), ám az első körös hármas incidens elintézte versenyét. Felejthető hétvége a McLarennek és neki is.

Antonio Giovinazzi – 5,11

Idén már a harmadik futamon vagyunk túl úgy, hogy Giovinazzi nem, hogy szorongatni nem tudja, de közel kerülni sem Raikkönenhez képest. Az olaszok által nagy tehetségnek gondolt pilóta eddig az év egyik csalódása.

Kevin Magnussen – 5

Vasárnap a 9. helyről indulhatott, közvetlenül csapattársa elöl, hiszen simán a Q3-ba jutott szombaton ő is. Majd a versenyen már jóformán semmit sem láthattunk tőle, és még Grosjeantól is kikapott, csak a 13. lett.

Címlap fotó forrása: F1.com