Kategóriák
Formula 3 Összes

Új lányok a rajtrácson – W Series 2020-as pilótalista

Jövőre is lesz W Series! Az állandó versenyzők már kihirdetésre kerültek, nézzük őket végig.

Miután idén egy kifejezetten izgalmas első szezont láthattunk a világ (valószínűleg) leggyorsabb, kizárólag nőknek kiírt autóverseny-sorozatától, a folytatás sem volt kétséges. Viszont arra, hogy miként oldják meg minél több tehetséges versenyzőnő lehetőséghez jutását, Catherine Bond Muir és csapata meglepő ötlettel állt elő.

A bajnokság első 12 helyezettje, vagyis az állandó győzelmi esélyesek (Jamie Chadwick, Beitske Visser, Alice Powell, Emma Kimiläinen), a közelükben ólálkodók (Marta Garcia, Fabienne Wohlwend), illetve a középmezőny életképesebbik fele (Koyama Miki, Sarah Moore, Vicky Piria, Tasmin Pepper, Jessica Hawkins és Sabre Cook) kapásból indulási jogot szerzett a 2020-as idényre is, a többiek viszont (Caitlin Wood, Esmee Hawkey, Gosia Rdest, Naomi Schiff, Shea Holbrook, Megan Gilkes, valamint a tartalékos Keszthelyi Vivien és Sarah Bovy) veszélybe kerültek. Egyetlen esélyük az volt, hogy a szezon előtti teljesítményük az almeriai pályán túlszárnyalja a frissen érkező újoncokét.

  • Facebook
Az összes újonc + Katherine Legge, aki szintén kipróbálta magát. (forrás: W Series Twitter)

Az idei válogatóra 13 reményteljes versenyzőnő jelentkezett, Brazíliától Dánián és Csehországon át Új-Zélandig. Három napjuk volt bizonyítani, munkájukat pedig Katherine Legge (a szép emlékű Champ Car női versenyzője, jelenleg GT-autókkal versenyez Amerikában) és Tatiana Calderón (az F2-ben láthattuk idén, de nem volt valami átütő) segítette tanácsokkal. Emellett az idei ezüstérmes, Visser is közreműködött a tesztek során: az ő feladata az úgynevezett “delta idő” megfutása volt minden reggel, amihez utána a többiek mérhették magukat.

Nos, a 18 fős állandó kontingensbe egyik idei “sereghajtónak” sem sikerült bekerülni, de a kispadosokat még nem jelentették be, szóval ott esetleg felbukkanhat egy régi ismerős. A hat új versenyző tehát, akik a 2020-as W Series-idény minden futamán ott lesznek:

Ayla Agren (norvég, a Mazda Road to Indy programjában versenyez Amerikában)

Abbie Eaton (brit, a TitansRX autokrossz-széria idei 13. helyezettje, illetve a netflixes The Grand Tour tesztpilótája)

Belen Garcia Espinar (spanyol, a helyi F4-es sorozat idei 14. helyezettje, egy bronzérmet is begyűjtve)

Nerea Marti (spanyol, a helyi F4-es sorozat idei 17. helyezettje)

Irina Sidorkova (orosz, a spanyol F4-es sorozat idei 18. helyezettje)

Bruna Tomaselli (brazil, az amerikai U.S.F2000 sorozat idei 8. helyezettje).

  • Facebook
Balról jobbra a hat újonc: B. Garcia, Marti, Tomaselli, Eaton, Agren és Sidorkova. (forrás: W Series Twitter)

Mint látható, a teljesítményük tehát összetettben nem tűnhet jónak, de ez itt egy teljesen másik környezet lesz, és valamit csak tudhatnak, ha legyőzték az idei top 20 hátsó felét. Nézzük inkább, miképp alakul így a világ részeinek képviselete!

Európa, ezen belül Anglia adja továbbra is a legtöbb versenyzőt: a 18 lányból 13 európai, ebből 5 brit (Chadwick, Powell, Moore, Hawkins és Eaton). Dél-Európát immár négyen képviselik, három spanyol (a két Garcia és Marti), valamint Piria személyében egy olasz. Skandinávia is erősített (Kimiläinen mellett ott van Agren is), Kelet-Európa viszont teljesen kimaradt: se Rdest, se Vivien, se a most nevezett cseh Gabriela Jílková nincs ott a legjobb 18-ban. Schiff kiesésével már csak Visser és Wohlwend képviseli a mérsékelt övi Európát.

Ázsia egyetlen W Series-versenyzője továbbra is Koyama, ahogy Afrikáé Pepper. Észak-Amerika is már csak egy pilótát állít (Cook), Ausztrália pedig csak reménykedhet, hogy a tavalyi 13. helyezett Wood cserejátékos lehet majd. Lett viszont egy dél-amerikai pilótánk (Tomaselli), illetve egy orosz is, a mindössze 16 éves Sidorkova – ő a legfiatalabb a mezőnyben, a lista másik végén a 30 esztendős Kimiläinen elnököl.

  • Facebook
(forrás: W Series Twitter)

Dave Ryan versenyirányító a bejelentést így kommentálta: “Teljesen le voltam nyűgözve a 14 versenyzőtől [itt valószínűleg beleértette Legge-et is – a szerk.], akiket múlt hónapban Almeriában kipróbáltunk és felmértünk, és a válogatás elég nehéz volt. De átrágtuk magunkat az adathalmokon a legjobb tudásunk szerint, így biztos vagyok benne, hogy a választott 18 versenyző egy kitűnő színvonalat fog képviselni. Viszont még van két be nem töltött helyünk, egy kis időt hagyva nekünk, hogy eldöntsük, kik egészítik ki majd húsztagúvá a W Series 2020-as rajtrácsát.”

Hozzátette: “Mindenesetre a 2019-es szezon összes csillaga nálunk versenyez 2020-ban is – beleértve a címvédő Jamie-t, és persze a futamgyőztes Beitskét, Alice-t, Martát és Emmát -, viszont a jövőre induló új tagok között is van pár kitűnő pilóta. Folyton csak azt remélem, hogy a 2020-as szezon még jobb lehet, mint a 2019-es volt.”

Ha az idei lécet megugorják, nem lesz okunk panaszra. Én már várom, és ti?