Gilkes a pole-ban, mi van? Bovy mellette? Keszthelyi Vivi a negyedik helyen? Chadwick és Visser leghátul? Valami nem kerek…

Nem is. A W Series szervezői úgy döntöttek, kísérleteznek egy kicsit és megfordítják a rajtrácsot egy bajnokságon kívüli futam kedvéért. Ahogy Dave Ryan versenyirányító mondta a szombati verseny után: “A mai rendes verseny megmutatta, hogy lehetséges előzni az asseni ‘sebességtemplom’ gyors csiki-csukijaiban és hosszan folyó kanyarjaiban, még ha nehéz is, de a pilóták, akik idén már jó párszor bizonyították, hogy ők a leggyorsabbak a W Seriesben, holnap a mezőny végéről indulnak – és keményen nyomják majd, hogy minél előrébb kerülhessenek. Ahogy mindig, a versenytáv 30 perc + 1 kör lesz, szóval jó pár előzést láthattok majd.”

A bajnoki tabella sorrendje alapján történt a rajthelyek kiosztása, csak fordítva. Így esett, hogy az utolsó helyről a bajnoki címre legesélyesebb Jamie Chadwick indulhatott, míg az első rajthelyet az egy futamra magát még csak kvalifikálni sem tudott Megan Gilkes kapta. És ezúttal a tartalékosok is pályára léphettek, ezért 20 autó indulhatott el reggel 9-kor, a szikrázó holland napsütésben.

  • Facebook

A mezőny eleje a rajtrács végén. (forrás: W Series Twitter)

A rajtnál Gilkes nagyon jól jött el, de Bovy utolérte a féktávra és az első pár kanyarban egymás mellett haladtak, végül a kanadai versenyző megvédte a helyét. Sabre Cook rajtolt még nagyot, a nyolcadikról a harmadik helyre tört előre. Keszthelyi jól indult, Holbrookot megelőzte és egy ideig párhuzamosan haladt Cookkal, de a külső íven nem volt esélye a pozíciót megnyerni, így a negyedik helyen maradt.

Alice Powell újra megmutatta, hogy felzárkózásban a mezőny egyik legjobbja, három perc alatt eljutott a 17-ikről a 8. helyre. A többi élmenő viszont nem volt ennyire szerencsés, Visser és Chadwick csak a 14-15. helyen haladtak ugyanekkor, Garcia pedig a 18. helyen. Elöl a Gilkes-Bovy-Cook hármas kezdett elhúzni a Keszhelyi vezette “maradéktól”, már két másodperc volt a különbség.

Visser úgy tűnt, feltartja Chadwicket, közben megérkezett mögéjük Fabienne Wohlwend is, ez a hármas pedig az 5. percben megérkezett Naomi Schiff mögé. Chadwick kibújt a holland mögül, de a következő kanyarban Visser külsőről belső ívre fordulva visszaverte a britet, akire pedig ezután már Wohlwend készült lecsapni és még a bukótérbe való kifutás sem állította meg. Végül az utolsó sikánra fordulva Chadwick el kellett engedje a liechtensteinit, közben pedig Caitlyn Wood is beköszönt, de ő már nem tudott a bajnoki éllovas elé kerülni.

Amíg a Visser-Wohlwend-Chadwick hármas megérkezett Shea Holbrook mögé, elöl Jessica Hawkins harcolt: előbb Esmee Hawkey-t utasította maga mögé, majd a negyedik helyet kitartóan őrző Keszthelyit is megelőzte a 13. percben, a magyar lány mögé ráadásul megérkezett Alice Powell és Hawkey is. Powell még abban a körben becsúszott a sikán féktávján Vivien mellé, ott össze is ütköztek egy kicsit, ezért utóbbinak le kellett vágnia a kanyart. Közben pedig Hawkey-t megelőzte Tasmin Pepper, Gosia Rdest és Emma Kimiläinen is. Szóval egy nagy boly alakult ki az 5-6. hely körül, ebben a feszült helyzetben pedig Vivien szélesre futott az 1-es kanyarban, megdobták a “Verstoppenek” és négy kerékkel keresztbe csúszva állt meg a következő kanyar belső ívén. A magyar versenyző futamának onnantól vége is volt, csak az utolsó helyre tudott visszaállni. Pár kanyarral később Visser zavarta ki Holbrookot a bukótérbe és szerezte meg a 12. helyet.

Az előbbi bekezdés visszajátszásait követően Shea Holbrook volt látható, elásva magát a kavicságyban. Teljesen abszurd, már-már grosjeani megoldás: Keszthelyihez hasonlóan ő is szorított helyzetben csúszott meg, de őt a keresztbe csúszás végén a lendület hátrafelé vitte vagy 20 méteren át, egészen a kavicsig, ahol végül megállt. A 16. percben emiatt bejött a biztonsági autó, összerázva a mezőnyt.

  • Facebook

Gilkes mögött ekkor még Bovy volt, de a futam végére a top 10-ből is kicsúszott a belga. (forrás: W Series Twitter)

Miután az SC kiállt a 18. percben, újra lehetősége nyílt Bovynak a vezetés megszerzésére: Gilkes szélesen fordult az 1-2-es kanyarban, de végül lezárta az ívet belga ellenfele előtt. Viszont a harc nem ért véget, több helyen is próbálkozott még Bovy, az utolsó kísérlettel azonban elé került Sabre Cook is, majd fél körrel később Hawkins is megelőzte. A mezőny egy felbolydult méhkasra hasonlított, aki egy kicsit hibázott, máris a mezőny végére került – ahogy Visser és Hawkey is tette. A holland élharcos beszúrt Hawkey mellé és kiforgatta, majd kiment a pályáról, ahol kívülről még elment mellette Chadwick is, belül pedig a komplett aktív mezőny.

Bovy folyamatosan vesztette a pozíciókat elöl, egy körön belül elment mellette Cook, Hawkins és az ihletett formában versenyző Alice Powell is, utánuk pedig Kimiläinen és Rdest szállt még be a buliba. A belga lány másfél kör alatt a másodikról a hetedik helyre zuhant.

A 23. percben Hawkins megelőzte Cookot a második helyért, közben viszont hátrébb ketten is megpördültek a 4-es kanyarban. Gosia Rdestet Bovy tolta meg egy kicsit, a lengyel lány útja a belső kavicságyban ért véget, Fabienne Wohlwend pedig magától forgott meg, ő tovább tudott haladni. Megint bejött az SC, ekkor Gilkes – Hawkins – Cook volt az első három sorrendje. Rdest akkor mászott ki megfeneklett autójából, mikor a felvezetett mezőny elment előtte, Bovy láttán felemelte a karját, mintegy megkérdezve, hogy “ez most mire volt jó?”.

Végül az utolsó két körre maradt a csattanó. Hawkins kívülről-belülről támadta Gilkes-t, első számú üldözőjükké pedig Powell lépett elő. És nem csak üldözővé, mikor Jessica hibázott, Alice rögtön lecsapott és immár a második helyen haladt. Hawkins mellett ráadásul Cook és Kimiläinen is elment, így a brit lány csak ötödikként fordulhatott rá az utolsó körre. Kimiläinent a lendület Cook mellé tolta, de az első kanyarban szélesen fordult és maradt negyedik, ráadásul visszaért mögé-mellé Hawkins is.

  • Facebook

Powell fénysebességgel tört előre. (forrás: W Series Twitter)

Alice Powell előtt a végére már csak Gilkes maradt. Szemmel látható volt a kanadai lány tempóhátránya, de szívósan védekezett. Powell ahol lehetett, próbálkozott, ahol nem, ott is. Végig nagyon közel volt, de sehol nem tolta meg ellenfelét, majd az utolsó sikánban még egy támadást indított. Olyan ívet választott, hogy sebességet nyerjen, de ez sem volt elég és végül Megan Gilkes mindössze 0.003 másodperccel bár, de megnyerte a fordított rajtrácsos asseni versenyt, Powell és Cook előtt. Keszthelyi Vivien a 17. helyen futott be.

Ilyen szoros befutó ritkán fordul elő, bármelyik sportágat nézzük. 3 ezred. Gyakorlatilag semmi, mégis különbség győztes és vesztes között. Bár alulmaradt, Powellnek sem kell azonban szégyenkeznie. A 17. helyről rajtolva pikk-pakk áthámozta magát a mezőny java részén, még a végén is folyamatosan tört előre, agresszív volt, de nem tört össze senkit. Ő volt a legeredményesebb élmenő a futamon, és majdnem meglett neki a győzelem is. Hősies lett volna, de pont ennyire hősies Gilkes győzelme is. A mindössze 18 éves kanadai lányból nem sokat néztünk ki, eddig még pontot sem szerzett, de most bizonyította, hogy képes jól rajtolni álló- és repülőrajtból is, képes előnyt kiépíteni, és legfőképp képes mindent beleadva védekezni. Egyszerűen vannak nála gyorsabbak, de azok most hátul voltak – ott, ahol ő szokott lenni. A nyilatkozata pedig:

“Olyan boldog vagyok. Lehetetlen volna ennél jobb napot elképzelni. Nagyon jó rajtot vettem és a mezőny élén voltam az első kanyarban. Aztán leszegtem a fejem és rákapcsoltam. A második biztonsági autós rajt után tudtam, hogy úgy kell védekeznem, mint még soha – és így is történt. Először Jess helyezett nagy nyomás alá, végig hol a jobb, hol a bal tükrömben volt, aztán hirtelen Alice tűnt fel mögöttem és azt gondoltam: “Atyaég, képes lehetek magam mögött tartani egy sokkal tapasztaltabb pilótát, aki ilyen őrülten nyomja?”.

  • Facebook

Gilkes kapott egy lehetőséget és élt is vele. (forrás: W Series Twitter)

De aztán megint leszegtem a fejem és harcoltam. Ahogy átléptük a célvonalat, elsőre nem is gondoltam, hogy nyertem, mert ez szorosabb nem is lehetett volna. Úgy hallom, a különbség mindössze 0.003 mp volt – nagyjából fél méter. Sosem fogom elfelejteni a mai napot – abszolút őrület volt – és persze teljesen el vagyok képedve, hogy nyertem. Ez a győzelem végtelenül megtolta az önbizalmam. A tegnapi futam után úgy éreztem, nem vezettem olyan jól, mint tudtam volna, de a mai után tényleg nagyon várom már Brands Hatch-et.

Végül, de nem utolsósorban, soha nem kóstoltam még pezsgőt – nem számítok még felnőttnek Kanadában – de hát Hollandiában vagyunk, szóval rendben van. Csak egy picit kortyoltam bele, és nem olyan volt, mint vártam, de ha már nyertél, csak meg kell ízlelned, nemde?”

Mindent összevetve egy elképesztően izgalmas és látványos verseny kerekedett a fordított rajtrácsból. Ha jövőre is folytatódik a W Series – az a terv -, nyugodtan lehet még ilyen. Most viszont fordítsuk figyelmünket a bajnokság utolsó fordulójára: augusztus közepén Brands Hatch fogadja a női mezőnyt, ott dől el, hogy Jamie Chadwick vagy Beitske Visser lesz a széria első bajnoka.

Share This