Kategóriák
Formula 1

Verstappen idén úgy vezet, mint Alonso 2012-ben

Mintha egy teljesen új Verstappent látnánk idén, aki a spanyol klasszishoz hasonlóan szállítja az eredményeket.

Max Verstappen és Fernando Alonso stílusát nem feltétlenül lehet összevetni, azonban a spanyol pilóta 2012-es, és a holland idei évének azonos időszakát figyelembe véve nagyon is hasonló mintázat rajzolódik ki.

 

Mielőtt megpróbáljuk összehasonlítani a két említett pilótát, próbáljuk megfejteni, hogy milyen attribútumok jellemeznek egy klasszis pilótát. Először is evidens, hogy gyors. Kellően fel van vértezve minden vezetői készséggel, legyen szó időmérőről, versenyről. Nem biztos, hogy mindenben a legjobb, de kellően jó mindenben. Van megfelelő mennyiségű rutinja, hogy az adott szituációkra már legyen megoldó képlet a fejében, ezáltal nem fog kapkodni egy-egy váratlan helyzetben. Intelligens, jól átlátja a körülötte és tágabb környezetében folyó történéseket. Ha kell agresszív, és vállalja a kiszámított kockázatot, de tudja azt is, hogy mikor kell vissza venni. Ha kínálkozó lehetőséget lát egy jó eredményre, azt mindenképp megpróbálja megszerezni, dolgozik benne a gyilkos ösztön. Már nem akarja az első kanyarban megnyerni a versenyt, hiszen az a leintésig tart. Röviden és tömören ennyi, de nyilvánvalóan még számos ismérvet fel lehetne sorolni.

A fenti tulajdonságok mind jellemezték Fernando Alonsot, talán emiatt is említik őt az egyik legkomplexebb pilótának. Verstappen az idei évet megelőző időszakban még nem, vagy csak részben volt felvértezve ezekkel, így hiába látszott, hogy elképesztően gyors, mégis számos felesleges hibát vétett. A még mindig csak 21 éves holland azonban 2019-re minden jel szerint végleg beérett, immáron fejben is. Eddig tőle szokatlan érettséggel reagál helyzetekre, miközben lassabb, vagy kevésbé agresszív sem lett. Annyi a különbség, hogy most már használja az eszét is. Persze korábbi hibáit azzal is magyarázhatjuk, hogy mégis csak egy nagyon fiatal srác volt, akinek még élettapasztalata se nagyon volt.

És, hogy miért hasonlítható össze Verstappen idei, és Alonso 2012-es éve az első 11 verseny alapján? A párhuzamok sorába vehetjük azt, hogy mindketten megsemmisítő módon verik csapattársukat, miközben lényegében azonos pontszámot értek el. Egyaránt 2-2 győzelmet szereztek azonos időszakban, Max négy, Fernando öt dobogót. A spanyol harcban állt a világbajnoki címért, míg a holland jelenleg nagyon közel áll Bottashoz, ami hasonló bravúr ismerve az idei Mercedes dominanciát. Egyértelműen csapatuk húzóemberévé váltak, akire minden épül, és jóval előrébb tarthatnának csapat szinten, amennyiben nem csak az egyik pilóta küzdene sokszor erőn felül is. És mint már fentebb írtuk is, Verstappen olyan tulajdonságokra tett szert, melyek végérvényesen klasszis pilótává tették, akárcsak Alonsot. Amikor nem lehetséges a bravúr, annyi pontot szerez, amennyit biztonságosan lehet, ha pedig elérhető a győzelem, vagy a dobogó, akkor mindent beleadva, gépként szállítja az eredményeket, ahogy tette azt a kétszeres bajnok Alonso is, hogy aztán csapattársa nevét egyre inkább elhalványítsa sajátja mellett. Úgy látszik, hogy Pierre Gasly pont annyira tehetetlen csapattársa ellen, mint anno Felipe Massa, és szépen lassan kifelé áll a rúdja a Red Bulltól, akárcsak Massának.

  • Facebook
Verstappen 2019-es, míg Alonso 2012-es évének első 11 futamán mutatott mérlege csapattársaik ellen