F1-es verseny helyett a vasútra költeni a pénzét a mexikói kormány, így tovább nő a bizonytalanság a nagydíj jövője körül.

2015-ben tért vissza az Autódromo Hermanos Rodríguez versenypálya az F1-be, s került így vissza a királykategória térképére Mexikó. A visszatérés óta néhány dolog állandónak mondható: hatalmas nézősereg, folyamatos telt ház, tökéletes rendezés a szervezőktől. Éppenséggel a versenyekre sem lehetett különösebb panaszunk; 4 futam, 3 győztes, 2-2 Mercedes és Red Bull siker. A nagy tengerszint feletti magasság miatt ritka a levegő, így a motorok teljesítménye kiegyenlítődik, a végsebesség magas, a csapatok közelebb kerülnek egymáshoz. Csakhogy hiába a sikeresnek mondható visszatérés, egy F1-es futam rendezési költsége nem kis összeg. Ezt az összeget eddig a mexikói kormány nagyrészt állta, mégpedig kiemelt turisztikai beruházás jogcímén. Ám a 2019 végén lejáró szerződés utáni időszakban várhatóan már nem óhajtják finanszírozni, helyette az így felszabaduló összeget a hírek szerint egy 1000 kilométeres vasútvonal fejlesztésére és építésére fordítanák.  Az új vasútvonal vonal Palenque és Cancún városát kötné össze, szintén, mint kiemelt turisztikai beruházás.

Az ügyről Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök így nyilatkozott:

„Nem tudom, hogy áll az F1-es szerződés, de ha aláírták, mi nem fogjuk tudni támogatni. Bizonyos helyzetekben a turizmus fejlesztéséért finanszírozunk eseményeket, de ezt az összeget mi most a Maja vasútvonal kiépítésére szánjuk. Nem tudjuk, hol tart az F1-es szerződéstárgyalás, még meg fogjuk beszélni velük. Továbbra is szeretnénk sporteseményeket támogatni, de egyszerűségre törekszünk, felesleg és pénzpazarlás nélkül” – mondta az elnök.

  • Facebook

A mexikói közönség mindig kitesz magáért, és brutális bulit csapnak.Forrás: F1Destinations.com

Az elnök szavaiból úgy tűnik, hogy nem látják megtérülőnek a futam támogatását. A mexikói szervezők azonban másképp látják a helyzetet, és próbálják számokkal meggyőzni az ország vezetőit a támogatás megtartása érdekében. Elemzéseik szerint az eddig megrendezésre kerülő négy F1-es futam hatalmas összeggel emelte az ország idegenforgalmi bevételeit. Csupán az első három évben több, mint 1,8 milliárd dollár haszna származhatott a gazdaságnak az F1-ből. Ha figyelembe vesszük, hogy eddig megközelítőleg 106 millió dollárt fektettek a versenyek megrendezésébe, akkor egy gyors számolás után több, mint 12-szeres megtérülési rátáról beszélhetünk. Magyarul minden egyes, a versenyre fordított dollárból 12 dollár bevétele származik Mexikónak. Mindezen felül a munkaerő piacon is érzékelhető változást mutattak ki, hiszen 32 000-nél is több új munkahely jött létre, mintegy 250 millió dollárnyi juttatással.

 A hazaiak kedvence, Sergio Perez is aggódik a futam jövője miatt:

“Remélem, hogy hamarosan jobb híreket kapunk. Egy F1-es verseny rendezése nagy lehetőség, kevés országnak adatik csak meg. Ha azonban elveszíted ezt a lehetőséget, akkor nem kapod vissza egyhamar. Ha ez bekövetkezik, az a fiatalok miatt is szégyenletes lenne, hiszen közülük rengeteget vonz ez a sport. 23 évig nem volt versenyünk, nem lenne szabad újra elveszíteni.” – fejtette ki véleményét a Racing Point pilótája. 

  • Facebook

Perez szerint nagy csapás lenne elveszíteni a futamot.

Mint látható, a Mexikói-Nagydíj bár sikertörténetnek mondható, jövője komoly veszélybe került. A verseny szervezőinek tehát valahogy pótolniuk kell a kieső állami támogatást. Vagy valamilyen piaci forrásból, vagy tesznek egy újabb próbát a kormány meggyőzésére. Egy biztos, kár lenne ezért a nagyszerű versenyért.

Share This