Kategóriák
Formula 1

Vettel a sivatag rókája – Bahreini statisztikai tükör

Vajon látjuk-e a két többszörös világbajnokot Bahreinben a győzelemért csatázni? Mivel csak ők ketten nyertek a mezőnyből, új győztest avat a pálya? Mely jelenlegi versenyzők szerezték ezen az aszfaltcsíkon pályafutásuk első vagy egyetlen legjobb eredményüket?

Vajon látjuk-e a két többszörös világbajnokot Bahreinben a győzelemért csatázni? Mivel csak ők ketten nyertek a mezőnyből, új győztest avat a pálya? Mely jelenlegi versenyzők szerezték ezen az aszfaltcsíkon pályafutásuk első vagy egyetlen legjobb eredményüket?

Bahrein Ausztráliához hasonlóan egyértelműen Sebastian Vettel pályája, aki az elmúlt két esztendőben, a Mercedes érájában győzni tudott a sivatagi pályán. A német versenyző a legeredményesebb ezen az aszfaltcsíkon, hiszen négy győzelem és három pole fűződik a nevéhez. Vele szemben a regnáló bajnok, Lewis Hamilton csupán két alkalommal indult az élről, s kétszer ünnepelhetett a dobogó legfelső fokán. Hamilton minden alkalommal célba ért Bahreinben, Vettel azonban 2008-ban és 2016-ban is feladni kényszerült a futamot.

A szezonnyitó győztes, vb-éllovas (!) Valtteri Bottas számára kedvező a pálya, hiszen 2017-ben itt szerezte első pole-ját, míg akkor a dobogó harmadik, tavaly már egy lépcsőt feljebb lépve a második fokán ünnepelhetett.

A Red Bull istálló színeiben csak Sebastian Vettel tudott dobogóra állni ezen a pályán, 2009-ben a 2. helyen végzett, míg 2012-ben és 2013-ban győzött. Daniel Ricciardo két alkalommal is a negyedik helyen zárt. Max Verstappen négy rajtjából három alkalommal kiesett, a legjobb eredménye csupán egy hatodik hely, így a holland Melbourne után mindenképp egy újabb pályát szeretne meghódítani a dobogókat illetően. Meglepő módon a Red Bullhoz előrelépő Pierre Gasly eddigi legjobb eredményét ezen a pályán érte el, tavaly a negyedik helyen intették le (vagyis jobb eredménye van innen, mint Verstappennek), ezt azonban nehéz lesz überelnie. A Ferrari ifjonca, Charles Leclerc – tavaly a 12. helyen zárt – szintén pályafutása első dobogójára hajt, vagyis mindkét fiatal a felejthető melbourne-i start után jobb eredmény reményében utazik a sivatagi helyszínre.

  • Facebook
2012-ben és 2013-ban is ugyanaz a trió, ugyanabban a sorrendben állhatott fel a dobogóra Bahreinben. Vettel a legeredményesebb ezen a pályán, Grosjean első dobogóját szerezte itt, míg Raikkönen az örök második (hatszor végzett a 2. helyen).

A középmezőny versenyzői közül Romain Grosjean számára különösen fekszik ez a pálya, még soha nem esett ki, pedig tudjuk mennyire peches a francia. A 18 pálya közül, amelyen legalább öt alkalommal rajtolt el, csupán itt és Suzukában nem esett ki. 2012-ben itt szerezte pályafutása első dobogóját, egy évvel később pedig a 11. helyről startolva szintén a dobogó legalsó fokán végzett. A 2016-os futam lehet talán a legörömtelibb a számára, hiszen a debütáló Haas csapattal egy megdöbbentő melbourne-i hatodik helyet egy ötödik követett. 2017-ben pedig nyolcadikként látta meg a kockás zászlót.

Grosjean mellett Hülkenberg és Perez is az összes versenyen célba ért Sakhirban. Pereznek 2014-re egyetlen mentsvára a Force India istálló volt, a szezon harmadik futamán a harmadik hellyel hálálta meg a csapat bizalmát, míg csapattársa Hülkenberg az ötödik helyen zárt. A mexikói versenyző 2017-ben a 18. rajtkockából indulva a 7. helyen végzett. Hülkenberg a Renault-val egyaránt a 7. rajtkockát szerezte meg magának az elmúlt két évben, s mindkétszer pontot szerzett, az enstone-i csapatnak mindenképp fekszik a pálya.

A középmezőny többi versenyzője közül Kevin Magnussen tavalyi egyik legjobb eredményét ezen a pályán érte el Ausztria mellett (5. lett). Daniil Kvyat eddigi négy versenyéből mindannyiszor célba ért, 2015-ben a 17., míg 2016-ban a 15. rajtkockából 8 pozíciót javítva szerzett értékes pontokat.

Robert Kubica a 2008-as versenyhétvégén pályafutása egyetlen rajtelsőségét ezen a pályán szerezte, a futamon végül a harmadik helyen intették le a két Ferraris Massa és Raikkönen mögött.

A pálya jó értelemben vett peches versenyzője Kimi Raikkönen, aki hat alkalommal végzett a második helyen (rózsavízzel valahogy nem akart győzelmet ünnepelni), további kétszer lett harmadik. 2006-ban emlékezetes versenyt futva az utolsó rajthelyről jött fel a dobogóra. Tavaly azonban hiába indult a 2. kockából – amely legjobb rajthelye ezen a pályán – a bal hátsó kereke nem akart lejönni, ennek ellenére útnak indították, melynek során elütötte egyik szerelőjét, akinek eltörött a lába, a tavalyi év egyik legemlékezetesebb balszerencsés boxkiállását mindenképpen a finn és a Ferrari abszolválta ezen a pályán.

A legpechesebb versenyző a mezőnyből egyértelműen Carlos Sainz, aki négyből háromszor kiesett, tavaly pedig épphogy lemaradt a pontszerzésről. Idén sem teremhet sok babér a számára.

Az alábbi táblázatban a 2019-es mezőny bahreini eredményei láthatók (a nagydíjak száma szerinti sorrendben):

  • Facebook

A fenti táblázat összesített formában. A jelenlegi mezőnyből csupán Vettel és Hamilton nyert Sakhirban. Rajtuk kívül Raikkönen, Bottas, Grosjean, Perez és Kubica állhatott fel a dobogóra. Itt szerezte első pole-ját Bottas a Mercedesszel valamint egyetlen elsőségét Kubica a BMW-Sauber színeiben. Az időmérő és a verseny átlaga a kis elemszámok miatt csak tájékoztató jellegű.

  • Facebook

Címlapfotó forrása: Yahoo Sports