Kategóriák
Formula 1

Vettelé az első szabadedzés Spa-ban, mögötte Leclerc és Verstappen

Ferrari, Red Bull, Mercedes sorminta alakult ki a Belga Nagydíj első szabadedzésén, ugyanis a két Ferrari pilóta Vettel – Leclerc sorrendben az első két helyen futott be, mögöttük Verstappen – Albon, majd Bottas – Hamilton foglalta el az első hat helyet.

 

Spa-ban nagyon fontos a motorerő, így a Honda, Renault és Mercedes is új motorral jelentkezett. Az edzés elején Lewis Hamilton autójával adódtak gondok, a motorra gyanakodván elővigyázatosságból így huzamosabb ideig a boxban vesztegelt. Izgalmas pillanatokat élt át a Racing Point kanadai versenyzője, Lance Stroll, miután autójáról menet közben, nagy tempónál levált és valósággal lerobbant a motorborítás, melynek következtében nagy lyuk tátongott annak jobb oldalán. Ennek következtében Hamiltonhoz hasonlóan neki is kényszer-pihenőre kellett mennie, szerencséjére csak rövid időre.

Ahogy azt előzőleg – főleg a Ferrari és rajongóik – remélték, az olasz gárda diktálta a tempót. Leclerc 2 tizeddel maradt el Vetteltől, ezzel a második lett. A harmadik Verstappen azonban már közel 1 másodpercről követhette csak őket, jó hír azonban a Red Bullnak, hogy Albon rögtön felvette a tempót, kevesebb, mint 1 tizeddel maradt csak el holland csapattársától. Némileg meglepő módon a két Mercedes csak az 5-6. helyig jutott, azonban ez még betudható annak, hogy valószínűleg az új motorjukat igyekeztek kielemezni. Az ezen a pályán hagyományosan jól teljesítő Force India Racing Point roppant erős formával indított, a top csapatok mögött 7. helyre lőtte be magát Lance Stroll, míg Sergio Perez a 9. helyen végzett. A középmezőnyből a Renault és a McLaren lehet még nagy csatában, hiszen 1-1 pilótával ők is képviseltették magukat a top 10-ben. A Red Bulltól lefokozott Gasly elsőre 3 tizeddel elmaradt Kvyattól, míg a Haas és az Alfa Romeo visszafogott tempót tudott csak felmutatni. A George Russell helyét az edzés erejéig átvevő Nicholas Latifi azonnal verte Kubicát.

Az első szabadedzés végeredménye:

  • Facebook