Lewis Hamilton akár már első F1-es évében világbajnokká válhatott volna, ám a 2007-es Kínai Nagydíjon olyan hibát vétett, mely minden bizonnyal a vb címébe került.

A Kínai Nagydíj előtt csak nagyon kevesen számíthattak arra, hogy teljesen nyílttá válik a bajnokság. Hamilton úgy érkezett meg Kínába, hogy Alonso és Raikkönennel szemben 13, valamint 17 pontos előnnyel rendelkezett, így nagyon kényelmes helyzetben várta a folytatást. A futam nedves pályán indult, és az összes autóra intermediate abroncsokat szereltek fel. A verseny elején minden klappolt Hamiltonnak, hiszen egy kényelmesnek mondható, 7-8 másodperces előnyt épített ki Kimi Raikkönennel szemben, míg a negyedik helyen haladó Fernando Alonso már közel 20 másodperces hátrányt szedett össze. Amikor az élmezőny autói kiálltak a boxba, akkor senki sem cserélt kereket, csupán tankoltak. Ez abban a pillanatban jó ötletnek tűnt, viszont a pálya folyamatosan száradt, ami egyre nagyobb terhelést jelentett az abroncsok számára. Végül ez lett Hamilton veszte. A 28-29. körben egyértelműen látszott, hogy autójának nincs semmi tapadása, ám a McLaren mégsem hívta be kereket cserélni, így Raikkönen meg is előzte őt. Vélhetően a wokingiak kivárásra játszottak, hiába tették fel korábban már sokan a száraz gumit, az utolsó pillanatig ki akartak várni, hátha mégis jön az égi áldás. A 31. körre Hamilton abroncsai annyira elfogytak, hogy már a gumi vászna is kilátszódott. Lewis az ekkorra már vezethetetlenné vált autóval ki is akart menni a boxba, ám a bejáratnál nem kalkulált azzal, hogy az autója ilyen körülmények között tulajdonképpen irányíthatatlan. A körülményekhez képest túl nagy tempóval igyekezett bevenni az utolsó kanyart, ami nem sikerült neki és elásta autóját a boxutca bejáratánál lévő kavicságyban. Bár a pályabírók megpróbálták kitolni autóját, az meg sem mozdult, így pont nélkül zárta a versenyt.

Miután kiesett, kiváló taktikával a BMW-s Robert Kubica egy rövid időre az élre állt. Még akár a győzelemre is lett volna esélye, ha a technika nem adja meg magát alatta. Hamilton kicsúszása előtt Alonsonak sikerült megelőznie Massát, Raikkönen pedig Kubica kiesésével az élre állt. A futam után Hamilton előnye mindössze négy pontra olvadt Alonsóval és hétre Raikkönennel szemben, így a szezonzáró Brazil Nagydíjra mindhárman bajnoki esélyesként érkeztek meg. A többi pedig már történelem. Alább a videó, melyet a a YouTube-ra kattintva tudtok megtekinteni.

 

Borítókép forrása: Getty Images

Share This